Datum porođaja

Visina
Težina pre trudnoće
Trenutna težina

Fertilitet

Centar za lečenje steriliteta

Kalkulator težine u trudnoći

Kalkulator telesne težine u trudnoći je koristan alat za procenu koliko kilograma biste trebali dobiti tokom trudnoće. Pomoću njega možete pratiti koje su preporučene vrednosti težine, odnosno porasta težine, iz nedelje u nedelju trudnoće. Imajte na umu da su ove vrednosti samo približne - ne brinite ako je vaše debljanje nešto brže ili sporije. Upoznati smo sa različitim promenama koje se dešavaju na telu trudnice, ali manje sa tim zašto je veoma važno pratiti i kontrolisati promenu težine tokom trudnoće. Kalkulator vam može pomoći da utvrdite šta je normalno debljanje u ovom periodu, a vaš lekar će vam ukazati na to kakve bi vas fluktuacije kilograma trebale brinuti i šta one mogu značiti.

Izaberite datum porođaja iz kalendara (ostali kalkulatori na našem sajtu vam mogu pomoći u tome), podesite tražene vrednosti visine i težine (pre trudnoće i danas) i kliknite na Procena težine. Dobijene vrednosti možete štampati ili sačuvati kao PDF dokument (pretraživači Chrome, Opera, Edge). U poslednjoj, kontrolnoj koloni (vidljiva u štampi) možete upisivati izmerene vrednosti svoje težine i upoređivati sa preporučenim vrednostima.

Težina u trudnoći

Šta se dešava tokom tipične trudnoće od 280 dana?

Kalkulator težine u trudnoći polazi od vrednosti indeksa telesne mase (BMI – Body Mass Index) koji se određuje primenom jednostavne formule:

\[BMI = {W\over H^2}\] gde je \(W\) – težina (masa) osobe u kilogramima, a \(H\) – visina u metrima. Indeks se izražava u \[{kg\over m^2}\]

Detaljnije o praćenju težine u trudnoći i opšteprihvaćenim smernicama možete saznati u našem prilogu. Pre svega, nema razloga za paniku – ne morate se svakodnevno meriti. Fluktuacije, često uzrokovane velikom večerom dan ranije, zaista mogu da vas izlude! Dovoljno je da se izmerite jednom nedeljno. Ne zaboravite da to uvek radite u isto doba dana, noseći istu količinu odeće i koristeći istu vagu. Kasnije možete proveriti svoja merenja na grafikonu ispod našeg kalkulatora težine kako biste bili sigurni da vam ide dobro! Ali, najvažnije je da pratite savete svog lekara.

Kalkulator i informacije dobijene njegovom primenom na veb lokaciji vasginekolog.rs nisu lekarski savet. Razgovarajte sa svojim lekarom kako biste planirali trudnoću, uključujući ishranu i kontrolu telesne težine.