Fibrocistična bolest

Benigne promene na dojkama

PREPORUČITE

AtipijaKategorije promenaTretman

Fibrocistična bolest je stanje u dojkama koje opisujemo kao zrnastu ili granuliranu strukturu dojki. Ovo je najčešća benigna promena i javlja se u preko 50% žena koje prilikom pregleda imaju neujednačenu građu dojke.

Fibrocistična bolest (Mammary dysplasia, Benign breast disease) se najčešce javlja u vidu osetljivosti i bola koji se ciklično ponavlja. Menstrualni ciklusi kod ovih žena su vrlo često umereno nepravilni ili su prisutni drugi znaci manjeg hormonalnog disbalansa.

Hormonski disbalans, narušena ravnoteža estrogena i progesterona, u tkivu dojke dovodi do promena koje imaju zajednički naziv fibrocistična bolest. Ovakve promene se često javljaju ispod ili oko areole, kao i u spoljnjegornjim kvadrantima dojke.

Pregled tkiva pod mikroskopom nakon biopsije otkriva da se u mlečnim kanalićima odigrava bujanje ćelija koje ih oblažu sa unutrašnje strane. Tako dolazi do sužavanja ili zatvaranja mlečnih kanalića, što rezultira stvaranjem cističnih formacija unutar njih. U režnjevima dolazi do adenoze ili sklerozirajuće adenoze, što može davati sliku čvora u dojci.

Atipija

Kako bi se napravio red u dijagnostici i praćenju ovog problema, postavljena je nova klasifikacija za bujanje ćelija koje se dešava u mlečnim kanalićima kod fibrocistične bolesti dojki. Po njoj, bujanje ćelija se deli na bujanje:

 • bez atipije ćelije i
 • sa atipijom ćelije.

Atipija nam služi kao pojam kojim opisujemo kako abnormalne ćelije izgledaju pod mikroskopom. Posmatrane pod mikroskopom, sve normalne ćelije nekog organa izgledaju vrlo slično. Ako neka ćelija među tim normalnim i zdravim izgleda drugačije, ona je atipična. Važno je da vaš ginekolog prati ovu atipiju jer ona može vremenom da preraste u zloćudnu.

Kategorije promena

Kategorije benignih promena u dojci nakon mikroskopskog pregleda tkiva su:

 • promene bez bujanja ćelija, u više od 2/3 slučajeva;
 • promene sa bujanjem ćelija, bez atipije ćelija, u više od 1/4 slučajeva;
 • promene sa bujanjem ćelija, sa atipijom ćelija, u 4% slučajeva.

Na osnovu ovih podataka, jasno je da u 9 od 10 slučajeva promena u dojkama nalazimo benigna stanja.

Atipično bujanje ćelija unutar kanalića, posebno ako kod žene postoji i porodična istorija raka dojke, povećava rizik od nastanka raka dojke.

Tretman

Tretman fibrocistične bolesti dojke uključuje:

 • ishranu bogatu voćem, povrćem i žitaricama, a siromašnu masnoćama životinjskog i veštačkog porekla;
 • smanjeni unos soli u organizam;
 • uzimanje vitamina E, B6 i drugih, kao i unos nezasićenih masnih kiselina (Omega 3);
 • nošenje čvrstih grudnjaka;
 • izbegavanje preteranog unosa kofeina;
 • uzimanje lekova samo po preporuci svog ginekologa.

Prilozi iz iste kategorije