Ablacija endometrijuma

Elegantno rešenje ozbiljnog problema

PREPORUČITE

Kako se izvodi?OporavakKo je kandidat?RiziciKome se ne radi ablacija?

Ablacija endometrijuma je operativna procedura pomoću koje se odstranjuje ili uništava sluzokoža materice.

Intervencija se radi ambulantno i većina žena se vraća redovnim aktivnostima dan ili dva nakon intervencije. Intervencija je alternativa za histerektomiju (operativno odstranjenje materice) kod žena koje imaju obilno materično krvarenje i koje žele da izbegnu veliki operativni zahvat. Nakon uspešne intervencije, većina žena će imati minimalno menstrualno krvarenje ili ga neće imati uopšte. Najvažnije je uraditi dobru dijagnostiku i selekciju slučaja kako bi rezultati intervencije bili dobri.

Kako se izvodi?

Intervencija se sprovodi upotrebom specijalnog histeroskopa – resektoskopom. Pomoću njega je moguće videti unutrašnjost materične duplje, a na samom kraju instrumenta je omčica koja sprovodi visoko frekventnu električnu energiju kojom se spaljuje ili preseca tkivo. Takođe, intervenciju je moguće izvesti pomoću balon katetera, koji se ubacuje u materičnu duplju, naduvava pomuću zagrejane vode,a toplota spaljuje endometrijum. Nevolja je što ovom metodom nije moguće dopreti do rogova materice (anatomski deo uterusa, bočno od dna materice, na koji se nastavljaju jajovodi).

HTA – Hidrotermablator takođe koristi zagrejanu vodu i ima mogućnost slobodne cirkulacije u materičnoj duplji. Intervencija se radi pod direktnim nadzorom putem histeroskopa. Kada se odredi temperature vode, ona cirkuliše 10 minuta. Postoji opasnost da zagrejana voda putem jajovoda dopre u trbušnu duplju i izazove oštećenje creva. Naravno da ova komplikacija nije česta, ali je bilo registrovanih slučajeva.

Oporavak

Većina žena odlazi kući jedan sat nakon intervencije. Moguće je da se osete grčevi u stomaku i po potrebi se daju analgetici. Nekoliko dana nakon intervencije žena oseća umor, ali se većina nakon dan ili dva potpuno vraća radnim aktivnostima. Odnosi i teži fizički rad su zabranjeni tokom dve nedelje. Moguće je da 2 do 4 nedelje nakon intervencije žena ima veći broj stolica dnevno. Prvi kontrolni pregled je mesec dana nakon intervencije.

Ko je kandidat?

Žene koje imaju obilno menstrualno ili iregularno krvarenje iz materice, pa su na taj način ograničene u svakodnevnim aktivnostima. Krvarenje ih vodu u anemiju i zamor, skraćuje period kada mogu imati intimne odnose i ne mogu zatrudneti u periodu krvarenja.

Rizici

Najčešći rizici ove intervencije su perforacija materice, apsorpcija ubačene tečnosti sa oštećenjem okolnih tkiva, krvarenje iz materice, infekcije, povrede organa male karlice, nakupljanje krvi u materici kao posledica spržavanja. Takođe se nakon intervencije smanjuje mogućnost rane detekcije karcinoma endometrijuma. Pojava abnormalnog krvarenja nakon ablacije ima istu procedure dijagnoze kao i pre intervencije.

Kome se ne radi ablacija?

Pošto nakon intervencije dolazi do uništenja endometrijuma, ablacija endometrijuma nije procedura za žene koje žele trudnoću. Žene sa malignim ili premalignim oboljenjem materice takođe nisu kandidati, kao i žene koje imaju jake pelvične bolove, osim ako ne dolaze od intrakavitalnog mioma (u materičnoj duplji). Takođe, nije poželjna trudnoća nakon ablacije jer su verovatne ozbiljne komplikacije. Iz tog razloga je veoma važno koristiti kontracepciju nakon ablacije endometrijuma.

Kod nas se nažalost ova intervencija još ne radi i alternativa rešenja za navedene probleme je aplikacija intrauterinog sistema Mirena® koji sadrži gestagen u sebi, tako da osim kontraceptivnog, ima dobar učinak kod obilnih i iregularnih krvavljenja i drugih ginekoloških stanja .

Prilozi iz iste kategorije

 • Hormonska spirala — pitanja i odgovori
  • Na koji način deluje hormonska spirala?
   Hormonska spirala je plastični uložak T-oblika veličine samo nekoliko centimetara koji se postavlja u matericu, gde može ostati i do 5 godina. Sadrži manju količinu levonorgestrela – progestinskog hormona koji se postepeno otpušta i zaslužan je za delovanje spirale. Na taj način, minimalna količina dospeva u krv, a većina hormona ostaje lokalno gde i ostvaruje funkciju. Kontracepcijsko delovanje postiže se zgušnjavanjem cervikalne sluzi koja onemogućava spermatozoidima prolazak kroz cerviks i prodiranje u matericu gde bi mogli oploditi jajnu ćeliju. Osim toga, stanjuje sluznicu materice (endometrijum) čime može sprečiti implantaciju u matericu (prihvaćanje oplođene jajne ćelije), a kod nekih žena može sprečiti ovulaciju. Zahvaljujući stanjivanju endometrijuma, efikasna je metoda za lečenje prekomernog krvarenja tokom menstruacije.
  • Kome je namenjena?
   Više je vrsta hormonskih spirala različitih proizvođača koje imaju određene prednosti kod različitih grupa žena. Tako je Mirena namenjena ženama koje su već rađale, dok je za mlađe žene koje nisu rađale pogodnija Jaydess (uputstvo) spirala. Ona je nešto manjih dimenzija od Mirene i zaštitu pruža u razdoblju od 3 godine nakon umetanja. Ova vrsta kontracepcije posebno je korisna kod žena koje ne mogu koristiti metode oralne hormonske kontracepcije (na primer, zbog migrena). Spirala se može staviti u bilo kom starosnom dobu i delu menstrualnog ciklusa. Bitno je samo da žena u tom trenutku nije trudna i da nema upalu karlice (tokom poslednja 3 meseca) ili neki oblik ginekološkog karcinoma (karcinom cerviksa, karcinom endometrijuma). Ne preporučuje se ni ženama sa srčanim bolestima i ne lečenim polno prenosivim bolestima.
  • Kako se postavlja?
   Postavljanje spirale odvija se u ginekološkoj ordinaciji kao rutinski postupak bez anestezije i rezova – unosi se kroz vaginu i cerviks i postavlja u matericu, pri čemu taj proces traje samo nekoliko minuta. Tokom postupka, kod nekih žena javlja se nelagoda i bol u karličnom području. Nakon 4-6 nedelja potrebna je kontrola kako bi se osiguralo da je spirala ostala na postavljenom mjestu.
  • Kako se održava?
   Posebno održavanje spirale nije potrebno. Svakih mesec dana, žena bi trebala proveriti da li je spirala na svom mestu. To je jednostavan postupak, za koji je tokom umetanja edukovana. Uz mesečnu proveru, spirala može ostati 3-5 godina unutar materice, a moguće je izvaditi u bilo kom trenutku, pri čemu dolazi do trenutnog povratka plodnosti.
  • Koje su prednosti hormonske spirale?
   • Efikasnost veća od 99%;
   • Može se koristiti ubrzo nakon porođaja i tokom dojenja;
   • Dugotrajna zaštita (Jaydess 3, a Mirena 5 godina);
   • Jednostavan postupak postavljanja;
   • Reverzibilnost metode – očuvana plodnost nakon uklanjanja;
   • Ne povećava telesnu težinu;
   • Smanjuje menoragije (prekomerno menstrualno krvarenje);
  • Koje su nuspojave?
   Kod nekih žena mogu se pojaviti glavobolje, akne i osetljivost dojki, kao i bol u području karlice. Tokom prvih nekoliko meseci od postavljanja spirale, moguće su promene u menstrualnom ciklusu, sa nepravilnim krvarenjima ili izostankom menstruacije. Kod većine žena, te se promene smanjuju tokom vremena, a mali broj žena je bez menstruacije kroz celo razdoblje korišćenja spirale. Ozbiljne nuspojave izrazito su retke – prilikom postavljanja može doći do probijanja zida materice, a kasnije do razvoja upalne bolesti karlice. Moguće je i da spirala ispadne sa mesta postavljanja, nakon čega izostaje zaštita od trudnoće. Iako je metoda izrazito efikasna, do trudnoće u retkim slučajevima može doći, pri čemu je povećan rizik od ektopične (vanmaterične) trudnoće.
  • Šta je IUS Mirena i čemu je namenjen?
   Mirena® (uputstvo) je intrauterini dostavni sistem (IUS) koji se postavlja u matericu (uterus) gde polako otpušta hormon levonorgestrel. Može se koristiti za sledeća tri razloga:
   1. Kao efikasna, dugoročna i reverzibilna metoda kontracepcije.
   2. Za smanjenje menstrualnog krvarenja, ako patite od obilnih menstruacija (obilno menstrualno krvarenje).
   3. Ako ste u menopauzi, Mirena može da se koristi zajedno sa nekim od preparata estrogena kao deo hormonske supstitucione terapije (HST) radi zaštite sluzokože vaše materice.

   Može da se koristi kao kontracepcija i zbog obilnog menstrualnog krvarenja dok se ne koriguje, ili do najduže 5 godina.

  • Kako deluje Mirena?
   Mirena sprečava trudnoću do pet godina nakon ubacivanja. Deluje tako što:
   • Zgušnjava sluz u grliću materice i na taj način sprečava spermu da dosegne ili oplodi jajnu ćeliju;
   • Tanji sluznicu materice i delimično suzbija ovulaciju.
  • Kome je namenjena?
   Mirena nudi efikasnu, dugoročnu kontracepciju. Može se koristiti kod žena u premenopauzi svih uzrasta, uključujući i tinejdžerke.
  • Koje su prednosti korišćenja spirale Mirena?
   • Eliminiše potrebu za prevremenim prekidom seksualnog odnosa;
   • Može da ostane na mestu do pet godina;
   • Može se ukloniti u bilo kom trenutku, nakon čega sledi brzi povratak u vašu normalnu plodnost;
   • Može se koristiti za vreme dojenja, mada će vam lekar verovatno preporučiti da sačekate šest do osam nedelja nakon porođaja jer ranije umetanje spirale povećava rizik od povrede materice tokom postupka;
   • Ne nosi rizik od neželjenih efekata povezanih sa metodama kontrole rađanja koje sadrže estrogen;
   • Mirena može smanjiti menstrualno krvarenje nakon tri ili više meseci upotrebe. Oko 20% žena prestaje sa dobijanjem menstruacije nakon jedne godine korišćenja.
  • Šta Mirena može da smanji?
   • Jake menstrualne bolove i bolove povezane sa endometriozom;
   • Rizik od karlične infekcije;
   • Rizik od raka endometrija.
  • Koje su koristi?
   Zbog nekonzervativnih koristi, Mirena se često propisuje ženama sa:
   • obilnim menstrualnim krvarenjima;
   • grčevima ili bolnim sa menstruacijama;
   • endometriozom;
   • nenormalanim rastom sluznice materice (hiperplazija endometrija);
   • nenormalanim rastom tkiva sluznice materice u mišićni zid materice (adenomioza);
   • anemijom;
   • miomima.
  • Kada se ne savetuje upotreba?
   Mirena nije prikladna za sve. Vaš lekar vam neće savetovati upotrebu Mirene ukoliko imate ili ste imali:
   • rak dojke,
   • rak materice ili rak grlića materice;
   • oboljenje jetre;
   • poremećaje materice, poput mioma, koji ometaju postavljanje ili zadržavanje Mirene;
   • karličnu infekciju ili trenutnu upalna bolest karlice;
   • neobjašnjivo vaginalno krvarenje.
   Recite svom lekaru ako:
   • uzimate bilo koje lekove, uključujući proizvode bez recepta i biljne proizvode;
   • imate dijabetes ili visok krvni pritisak;
   • imate srčano oboljenje ili ste imali infarkt;
   • imate migrene;
   • imate problema sa zgrušavanjem krvi ili ste imali moždani udar;
   • nedavno ste rodili ili dojite dete.
  • Koji su rizici korišćenja Mirene?
   Manje od 1% žena koje koriste Mirenu mogu ostati u drugom stanju. Ako zatrudnite tokom upotrebe Mirene, izloženi ste većem riziku od vanmaterične trudnoće - kada oplođeno jaje implantira van materice, obično u jajovod. Međutim, s obzirom da Mirena sprečava većinu trudnoća, žene koje je koriste manje su rizične od vanmaterične trudnoće od ostalih seksualno aktivnih žena koje ne koriste kontracepciju.
  • Na šta treba obratiti pažnju?
   Mirena je generalno sigurna. Ali važno je zapamtiti sledeće:
   • Mirena ne štiti od seksualno prenosivih infekcija.
   • U retkim slučajevima, ubacivanje Mirene izaziva perforaciju materice. Rizik od perforacije može biti veći ako se ubaci u postporođajnom periodu.
  • Neželjeni efekti
   Neželjeni efekti povezani sa Mirenom uključuju:
   • glavobolju;
   • bubuljice;
   • osetljivost grudi;
   • neredovna krvarenja, koja mogu da se poboljšaju nakon šest meseci upotrebe;
   • promene raspoloženja;
   • grčeve ili karlični bol.
   Takođe, može doći do izbavicanja Mirene iz materice. Verovatnije će do izbacivanja doći ako:
   • nikad niste bili trudni;
   • imate teške ili duže menstruacije;
   • imati jake menstrualne bolove;
   • ranije se dešavalo da izbacite spiralu;
   • ako ste mlađi od 20 godina;
   • ako je Mirena ubačena odmah nakon porođaja.
   Vaš lekar može preporučiti uklanjanje Mirene ako razvijete:
   • karličnu infekciju;
   • upalu endometrija (endometritis);
   • karcinom endometrija ili grlića materice;
   • karlični bol ili bol tokom seksa;
   • veoma jaku migrenu;
   • značajan porast krvnog pritiska ili moždani udar ili srčani udar;
   • moguće izlaganje seksualno prenosivim bolestima.
  • Koji je postupak ugradnje spirale?
   Vaš lekar će proceniti vaše sveukupno zdravlje i uraditi karlični pregled pre nego što ugradi Mirenu. Možda će biti potrebno da se urade analize na seksualno prenosive bolesti. Mirena se može umetnuti:
   • U bilo koje vreme tokom menstrualnog ciklusa, ako niste trudni (možda će biti potrebno napraviti test za trudnoću kako biste potvrdili da niste trudni);
   • Odmah po prekidu trudnoće;
   • Odmah nakon porođaja vaginalno ili carskim rezom (mada ubacivanje odmah posle vaginalnog porođaja povećava rizik od izbacivanja Mirene).
   Ako vam je Mirena ubačena više od sedam dana nakon početka menstruacije, obavezno koristite rezervnu kontracepciju jednu nedelju.

   Uzimanje nesteroidnih anti-inflamatornih lekova, poput ibuprofena, jedan do dva sata pre postupka, može pomoći u smanjenju grčeva.

  • Kako teče postupak umetanja?
   Mirena je obično ubacuje u matericu u ginekološkoj ordinaciji.Tokom postupka, vaš lekar će umetnuti spekulum u vaginu i očistiti vaginu i grlić materice antiseptičkim rastvorom. Mogu se koristiti posebni instrumenti za nežno poravnavanje vašeg cervikalnog kanala i materične šupljine, kao i za merenje njene dubine. Zatim će preklopiti horizontalne krake Mirene i postaviti uređaj u epruvetu za aplikator. Cev se ubacuje u kanal grlića materice, a Mirena pažljivo smešta u matericu. Kada se izvadi aplikator, Mirena će ostati na mestu. Treba skratiti Mirenine krajeve tako da ne strče previše u vaginu. Tokom umetanja Mirene, mogu se javiti grč, vrtoglavica, nesvestica ili sporiji ritam srca.
  • Posle postupka
   Jednom mesečno proverite da li Mirenina struna strči iz vašeg grlića materice. Pazite da ne vučete konce.

   Otprilike mesec dana nakon ubacivanja Mirene, vaš lekar može proveriti da se Mirena nije pomerila i da proveri da li postoje znaci i simptomi infekcije.

  • Kada se obratiti kekaru?
   Dok koristite Mirenu, odmah se obratite svom lekaru ako:
   • Mislite da ste možda trudni;
   • Imate neobično teško, uporno vaginalno krvarenje;
   • Imate bolove u trbuhu ili bolove tokom seksa;
   • Imate neobjašnjivu temperaturu;
   • Imate neobičan ili smrdljiv miris vagine, lezije ili čireve;
   • Razvijte veoma jake glavobolje ili migrene;
   • Imate žutilo kože ili očiju;
   • Bili ste izloženi seksualno prenosivim bolestima;
   • Više ne možete osetiti krajeve spirale ili vam se odjednom čine dužim;

   Takođe je važno da se odmah obratite svom lekaru ako mislite da Mirena više nije na svom mestu. Vaš ginekoleg će proveriti lokaciju Mirene i, ako je pomerena, ukloniti.

  • Kako se uklanja?
   Mirena može ostati na mestu do pet godina. Da biste je uklonili, vaš lekar će verovatno upotrebiti pincete kako bi uhvatio žice spirale i lagano je povukao. Kraci spirale će se saviti prema gore dok se povlače iz materice. Lagano krvarenje i grčevi su česti tokom uklanjanja. U retkim slučajevima, uklanjanje može biti nešto složenije.