Gojaznost i tumor dojke

Rizik povećanog BMI u menopauzi

PREPORUČITE

GojaznostTrostruko negativni rak

Gojaznost i fizička neaktivnost mogu povećati rizik od trostruko negativnog raka dojke, podtipa raka dojke koji se karakteriše nedostatakom ekspresije estrogena, progesterona i HER2.

Gojaznost

Gojaznost i rak dojke čvrsto su povezani u povećanju rizika od estrogenskog karcinoma dojke kod žena u menopauzi. Novo istraživanje sugeriše vezu između postmenopauzalne gojaznosti i posebno agresivne vrste karcinoma dojke koja ne zavisi od rasta estrogena.

U novoj studiji koja je proučavala indeks telesne mase (BMI) - merenje koje uzima u obzir visinu i težinu - žene sa najvišim BMI imale su 35 posto povećan rizik od razvoja agresivnog karcinoma poznatog kao trostruko negativan u poređenju sa onima sa najnižim BMI-jem, rekla je vođa studije Amanda Phipps iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Sijetlu. Takođe su imali 39 odsto veći rizik od razvoja drugih karcinoma dojke, otkrili su istraživači.

Trostruko negativni rak

Trostruko negativni rak dojke obeležen je nedostatkom ekspresije estrogena, progesterona i HER2 proteina, pa otuda i naziv. Samo oko 10 ili 20% karcinoma dojke je trostruko negativno, kažu stručnjaci, ali izgledi su loši zbog svoje agresivnosti i nedostatka ciljanih tretmana.

Trostruko negativni rak dojke spada u oko 10 - 20 % svih karcinoma dojke i ima veoma lošu prognozu, zbog nedostatka ciljane terapije.

"Rak dojke nije samo jedna bolest. To je kompleksna kombinacija mnogih bolesti." - smatra dr Amanda Phipps.

"Činjenica da smo pronašli vezu sa trostruko-negativnim karcinomom dojke je jedinstven, jer biološki, to je podtip koji se veoma razlikuje od drugih oblika karcinoma dojke. Mislim da ljudi pretpostavljaju da je masnoća inertna. Ali, istraživači otkrivaju da masne ćelije ne zauzimaju samo prostor, već čine mnogo više.", dodala je ona.

Epidemiolozi su uvek isticali vezu između gojaznosti i povećanog rizika od raka dojke u postmenopauzi, kao i smanjen rizik od raka usled veće fizičke aktivnosti. Odnos između masnog tkiva i estrogena, veruje se, doprinosi riziku.

Phipps i njene kolege su analizirali podatke iz Women's Health Initiative u koji je upisano 155.723 žena. Oni su ocenjivali nivo indeksa telesne mase (BMI) i rekreativne fizičke aktivnosti kod 307 žena koje su imale trostruko negativni rak dojke i 2.610 žena koje su imale estrogen receptor - pozitivan rak dojke. Rezultati su pokazali da žene sa visokim BMI imaju 35% veći rizik za razvoj trostruko negativnog raka dojke i 39% veći rizik za estrogen receptor - pozitivan rak dojke. One koje su izjavile da su fizički aktivne, imale su 23% manji rizik za razvoj trostruko negativnog raka dojke i 15% manji rizik za estrogen receptor-pozitivan rak dojke.

Info :

Hutch News Stories

Prilozi iz iste kategorije