Translate text

Lečenje Rh senzibilizacije
Ocena korisnika: / 10
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Ako imate Rh-negativnu krv ali ne i Rh senzibilizovanu, vaš ginekolog će proceniti da li će vam ordinirati jednu ili više Rh imunoglobulina (kao što je Rhogam®). Ovo će sprečiti Rh senzibilitizaciju kod otprilike 99 od 100 žena koji ga koriste.

Dobićete injekciju Rh imunoglobulina:

  •                                 Ako vam se uradi amniocenteza.
  •                                 Oko 28 nedelje vaše trudnoće (po strogom kriterijumu, koji kod nas još nije prihvaćen)
  •                                  Posle porođaja ako je novorođenče Rh-pozitivno.

Injekcije deluje samo kratko vreme, tako da će vam trebati više ponavljanja ovog tretmana svaki put kada ste trudni. (Da bi sprečili senzibilizaciju u budućim trudnoćama, Rh imunoglobulin se takođe daje kada Rh-negativna žena ima spontani pobačaj, namerni abortus ili vanmateričnu trudnoću).

 

Injekcije neće delovati ako ste već senziblizovani.

Kako se leči?

Ako ste Rh senzibilizovani, imaćete regularne kontrolne preglede i kontrolu titra antitela, da bi se proveravalo stanje ploda. Poželjno je da vam trudnoću vodi  vaš ginekolog koji je specijalista za visoko rizične treudnoće(perinatolog).  

Lečenje ploda je bazirano na proceni koliko je ozbiljan gubitak eritrocita i kolika je anemija.

  • Ako je bebina anemija blaga, imaćete veći broj pregleda, nego što je uobičajeno kada ste trudni. Beba neće morati da prolazi kroz posebne tretmane posle porođaja.
  • Ako se anemija pogoršava, možda će prevremeni porođaj bio najbolje rešenje. Posle porođaja, neke bebe moraju na transfuziju ili lečenje žutice. 
  • Za ozbiljnu anemiju, beba će možda dobiti transfuziju dok je još uvek u materici. Ovo može pomoći u održavanju bebinog zdravlja sve dok bude dovoljno zrela za porođaj. Moguće je da će biti urađen carski rez. Novorođenče će po potrebi dobiti transfuziju krvi ubrzo posle porođaja. 

Ranije je Rh senzibilizacija vodila u smrt veliki broj plodova. Bolja perinatalna zaštita dovela je do toga da danas dece sa Rh senzibilizacijom prežive i budu zdravi posle porođaja.

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs