Translate text

Rh senzibilizacija tokom trudnoće
Ocena korisnika: / 12
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Ako ste Rh-negativna krvna grupa, vaša crvena krvna zrnca, (eritrociti), nemaju na sebi marker poznatiji kao Rh faktor. Rh-pozitivna krvna grupa sadrži ovaj marker. Ako se vaša krv pomeša sa Rh-pozitivnom krvi, vaš imuni sistem će da reaguje na Rh faktor tako što će stvoriti antitela da ih uništi. Odgovor imunog sistema se naziva Rh senzibilizacija.

Rh senzibilizacija se može javiti tokom trudnoće ukoliko imate Rh-negativnu krvnu grupu a vaš plod nosi Rh-pozitivnu krvnu grupu. U većini slučajeva, vaša krv se neće pomešati sa krvlju vaše bebe pre porođaja. Potrebno je vreme da nastanu antitela koja će moći da naude zdravlju vaše bebe, tako da tokom prve trudnoće bebino zdravlje najverovatnije neće biti ugroženo.

Ukoliko zatrudnite ponovo i nosite Rh-pozitvan plod, antitela koja su već u vašem krvotoku mogu da napadnu bebina crvena krvna zrnca. Ovo utiče na bebu tako što se kod nje razvija anemija, žutica, ili neki ozbiljniji problemi u celom telu i mozgu. Ovo se naziva bolest Rh senzibilizacije. Ovi problemi sa plodom će se javiti u još težem obliku sa svakon narednom trudnoćom sa Rh pozitivnim plodom.

Tokom vaše prve trudnoće, vaša beba može biti izložena riziku Rh isoimunizacije ako ste senzibilisani pre ili tokom trudnoće. Ovo se može desiti u sledećim situacijama:

  • Ako ste prethodno imali spontani pobačaj, namerni abortus ili ektopičnu trudnoću i niste primili Rh imunoglobulin da sprečite senzibilizaciju ( vidi tekst “Rh imunoglobulin” ).
  • Ako ste tokom trudnoće imali traumu tela,tj. trbuha.
  • Ako ste imali neku od invazivnih dijagnostičkih ili terapijskih procedura u toku trudnoće, poput amniocenteze, biopsije horiona, (chorionic villus sampling, CVS), ili kordocenteze, (uzorkovanje krvi iz pupčanika), a pritom niste primili Rh imunoglobulin. Tokom ovih intervencija bebina i vaša krv se može pomešati.

Trudnoća sa Rh senzibilizacijom je visokorizična trudnoća i obavezan je pregled kod vašeg ginekologa u prvoj trećini trudnoće. Stanje ne izaziva zabrinjavajuće simptome, i test određivanja prisustva Rh antitela u krvi majke je jedini način da znate da li nosite rizik od ove bolesti ploda i kolika je opasnost po vaš plod.

  • Ako postoji rizik, Rh senzibilizacija  može skoro uvek biti sprečena.
  • Ako već imate Rh senzibilizaciju, lečenje može pomoći vašem plodu i zaštiti vašu bebu.

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs