Translate text

Gladne majke imaju buckastu decu
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

Žene koje dobiju previše na težini tokom trudnoće imaju tendenciju da imaju novorođenčad sa visokim količinu masti u telu, bez obzira na težinu majke pre trudnoće, prema rezultatima nove studiije

Visoke vredosti masnoća na rođenju je mogući faktor rizika za gojaznost dece, rekao je glavni istraživač studije, dr Jami Josefson, pedijatrijski endokrinolog sa "Chicago's Children's Memorial Hospital" i vanredni profesor na "Northwestern University Feinberg School of Medicine".

"Prethodna istraživanja su pokazala da deca majki koje su previše dodale na težini tokom trudnoće će verovatno biti pretežak za svoj uzrast", rekao je Josefson.
"Međutim, ove studije nisu uključivale da li majka ima dijabetes pre I tokom, što je poznati faktor rizika za gojazno potomstvo."

Nova studija ima cilj da sazna da li trudnice koje dobiju više na težini od preporučene imaju gojaznu decu. Ova studija je koristila novu tehniku koja koristi zapreminu vazduha, i tačno i bezbedno mere koncentaciju masti novorođenčeta u telu. Ova tehnika zahteva da dete leži u mašini dva minuta. Bebe su tokom studije prošla merenja dužine, težine i masnoća u roku od 48 sati od rođenja.

Od 56 majki koje su bile uključene u studiju, 31 žena imala je težinu koja se kretala u granicama dok je njih 25 premašilo granicu telesne mase. Institut za medicinu preporučuje da žene na telesnu težinu pre trudnoće dodaju 11 do 15 kg ukoliko očekuju jednu, žene sa viškom kilograma od 6 do 11 kg I gojazne žene od 4 do 9 kg.

Rezultati su pokazali da žene koje su bile gojazne pre trudnoće imaju veće da pređu granicu tokom trudnoće (70 odsto u odnosu na 31 odsto). Međutim, bez obzira na težinu pre trudnoće, žene koje su se ugojile više od dozvoljenog rodile su znatno deblje bebe. Njihove bebe su imale 490 grama masnih naslaga, a bebe žena koje su ostale u okviru smernica imalo je 390 grama masti. Ovaj visok rizik od gojaznost postoji čak i kada je beba na rođenju imala normalan nivo masti.

"Prekomerno povećanje težine tokom trudnoće, bez obzira na težinu pre trudnoće, važan je faktor rizika za gojaznost novorođenčadi", rekao je Josefson. "Više istraživanja je potrebno da bi se utvrdilo da li je visoka koncentracija masti u trenutku rođenja povezana sa visokom koncentracijom masti u detinjstvu."

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs