Translate text

Rubeola-Crvenka
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao Administrator www.bolesnodete.com   

Rubeola je blago virusno obolenje,spada u grupu osipnih groznica, koja se odlikuje morbiliformnom ili skarlatiniformnom ospom i povećanjem limfnih žlezda naročito subokcipitalnih. Od rubeole obolevaju i odrasli. Inkubacija traje 2-3 nedelje i prolazi kroz dva stadijuma. Odlikuje se povećanom temperaturom, kijavicom i pojavom enantema.

Osipni stadijum pojavi se kratkotrajnom morbiliformne ili redje skarlatinoformne ospe. Brzo isčezavaju i ne ostavlja hiperpigmentaciju. Osipni stadijum je praćen povećanjem svih limfnih žlezda a naročito subokcipitalnih. Retke su komplikacije, iako se pojave to su: angina, otitis medija, bronopneumonija.

Ono što rubeoli daje posebnu važnost je njena uloga u nastajanju embriopatije. U slučaju ako trudnica oboli u toku prva tri meseca trudnoće, infekcija majke može da dovede do pojave kongenitalnih malformacije. Najpoznatija i najčešća kongenitalna malformacija: amaurosis (slepilo), surditas (gluvoća) kardiovaskularno obolenje, hidrocefalus itd.

Lečenje s obzirom na blag klinički tok bolesti nije potrebna terapija a kod težih slučajeva daje se simptomatsko lečenje. Ostaje trajan imunitet

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs