Translate text

Novorodjenačka žutica
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao Administrator www.bolesnodete.com   

Nekad je žutica u novorođenčadi dovodila do trajnog oštećenja mozga zbog odlaganja bilirubina u mozgu. Bilirubin je materija koja nastaje metaboliziranjem hemoglobina (glavnog sastojka crvenih krvnih zrnaca) i kad ga u krvi ima petostruko više, uzrokuje žutu boju kože. Žutica je pre često bila uzrokovana neslaganjem krvnih grupa i podgrupa između majke i novorođenčeta. U tim je slučajevima koncentracija bilirubina bivala vrlo visoka. Zato se ta novorođenčad obasjavala posebnim svetlom (fototerapija) i izmenjivala joj se ukupna količina krvi (eksangvinotransfuzija). Davanjem odgovarajućih lekova majkama kod kojih postoji neslaganje krvnih grupa i podgrupa, poslednjih je dvadesetak godina bitno smanjena učestalost žutice uzrokovane tim neslaganjem. 

Danas najčešće viđamo žutice koje su posledica fizioloških, normalnih događanja - normalnog raspadanja crvenih krvnih zrnaca - eritrocita, gdje novorođenčad normalno imaju više krvi no starija deca i odrasli. U jetri novorođenčadi, a posebno nedonoščadi, nedostaje enzim glukuronil - transferaza koji metabolizira bilirubin u varijantu koja je rastvorljiva u vodi i može se izlučiti mokraćom. Nezrela jetra ne može "probaviti" veliku ponudu bilirubina nastalog iz hemoglobina, pa raste koncentracija bilirubina u krvi. U nedonoščadi se ta "jača novorođenačka žutica" češće pojavljuje i znači veću prijetnju jer već i pri nižim koncentracijama bilirubina u krvi može nastupiti oštećenje mozga. Stoga se mjere liječenja poduzimaju prije nego u terminske novorođenčadi.

Glavni načini lečenja uključuju fototerapiju, primenu lekova (fenobarbiton) koji ubrzavaju aktivnost enzima glukuronil - transferaze, davanje infuzije te što ranije hranjenje radi potsticanja stolice. Pojava stolice i češće defeciranje odstranit će bilirubin iz crijeva pa se neće iz crijeva ponovno apsorbirati i tako održavati višu koncentraciju u krvi. Krajnja mjera liječenja je izmjena krvi u novorođenčeta čime će se odstraniti većina bilirubina iz krvi, ali će se odstraniti i višak eritrocita koji bi se ubrzo raspali i tako povisili koncentraciju bilirubina. Danas se ipak tako visoke koncentracije bilirubina ne viđaju često kao pre.

 

Izvor: www.bolesnodete.com

 

 

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs