Translate text

Ekcem kod dece
Ocena korisnika: / 1
LošeNajbolje 
Napisao Prim dr Slobodanka Đurić   

Ekcem je hronično zapaljensko oboljenje kože koje zajedno sa astmom i alergijskomkijavicom spada u atopijska oboljenja. U nastanku ovog oboljenja genetski faktor je veoma bitan kao i uticaj alergena spoljene sredine kao sto su alergeni hrane (jaja, mleko, kikiriki, riba, jagodicasti plodovi voca), inhalatorni alergeni (polen trava, korov, kućna prašina, grinje), prekomerna primena sapuna koji isušuju kožu, šampona i deterdženata kao i zagađen vazduh. Stres je takodje jedan od uzročnika ovog oboljenja. Može biti izazvan herpes simplex virusom, virusom varičele, našta se može nadovezati superinfekcija Staphlylococcus aureusom.

Najšešće se javlja u uzrastu od 2 meseca jer je koža dece u tom uzrasu tanja, nezrele su lojne i znojne žlezde. Češće je kod prenešene dece,kod dece veće telesne mase na rođenju, kod drugog deteta, starijih majki kao i dece rođene u jesenjim i zimskim mesecima. Oko 60% dece razvije ekcem u prvoj godini života, a 30% njih do 5. godine života. Češće je kod muške dece. Bolest počinje na koži lica, čela, poglavine. Javlja se crvenilo, potom svrab. Zbog češanja pojavljuju se plikčići, prskotine vlaženje kože, gnojenje. Kasnije se promene šire na pregibe laktova, zatkolenih jama, bočnu stranu vrata. Koža tada postaje suvlja i zadebljana.

Kod većine dece bolest prolazi do uzrasta 2 godine. Ukoliko pređe u hronično oboljenje javiće se ekcem šaka, pigmentacija očnih kapaka, usne su suve, ispucale, oko usana vidljivo bledilo, kraste ispod i iza usne školjke. U najtežim oblicima javlja se generalizovano crvenilo sa perutanjem kože, otokom, vlaženjem i krustama.

Specifična prevencija ne postoji. Preporučuje se nošenje pamučne odeće. Ne pretopljavati decu. Dobro isprati odeću pri pranju. Izbegavati sapune i deterdžente koji isušuju kožu. Deca koja doje imaju ekcem u manjem procentu.

Lečenje se sprovodi topikalnim kortikoidima, preparatima koji zamašćuju kožu. U slučaju upornog svraba antihistaminici. Antibiotici se daju prema antibiogramu, a ako se sumnja da je uzročnik virus - antivirusni lekovi. Ukoliko je ekcem uporan, ne reaguje na datu terapiju ili se pogoršava konsultovati dermatologa.

Prim dr Slobodanka Đurić, DZ Dijagnostika

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs