Translate text

Položajni deformiteti
Ocena korisnika: / 10
LošeNajbolje 
Napisao Dr Danijela Blagojević   

Položajni deformiteti su kako im samo ime kaže  deformiteti nastali usled neadekvatnog položaja bebe tokom intrauterinog razvoja. Učestaliji su kod beba iz blizanačkih trudnoća i kod beba veće telesne mase, a neretko se javljaju i kod prevremeno rođene dece naročito ako se radi o komplikovanim trudnoćama koje zahtevaju strogo mirovanje. Za položajne deformitete je važno da budu sto ranije  prepoznati i da korekcija istih počne po rođenju jer su mekotkivne strukture u ranom postnatalnom periodu elestične pa su i korektivne vežbe manje neprijatne i za roditelje i za bebe.

Položajni deformiteti koje najčešće srećemo su “krivi vrat” (torticollis) usled skraćenja mišića bočnog pregibača vrata i varus deformiteti stopala koje karakteriše to da je prednji deo stopala sa prstima iskrivljen put unutra, a tabanske strane stopala su okrenute jedna drugoj.

Ukoliko su položajni deformiteti previđenji ili kasno prepoznati, položajni deformiteti napreduju u pravcu strukturalnog, pa je i lečenje duže, neizvesnije i može nepovoljno uticati na motorni razvoj (neiskorigovani deformitet stopala otežava prohodavanje i može narušavati normalnu šemu hoda, dok neiskorigovano skraćenje mišića dovodi do asimetrije lica a kasnije do skoliotičnog držanja tela).

Savet za roditelje bi bio da  položajni deformiteti nisu razlog za zabrinutost, ali ako se previde mogu biti neprijatni i za roditelje i za decu, a i da se deformiteti mogu pojaviti  kod dece ako spavaju uvek na jednoj istoj strani, ako su izvori zvuka i vidnih senzacija ili ako pak spavaju na stomaku, imaju predispoziciju za razvoj valgus deformiteta stopala (stopala okrenuta upolje i na gore).

Dr Danijela Blagojević

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs