Translate text

Uticaj epilepsije i antiepileptičkih lekova na plod
Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 
Napisao Aleksandar J. Ristić   

Strah od pojave malformacije ploda usled teratogenog dejstva lekova uzetih tokom trudnoće potiče iz perioda prve prepoznate epidemije teških malformacija dece nastalih usled izlaganja trudnica talidomidu. Između 1958. i 1961. godine rođeno je oko 10.000 dece sa teškim malformacijma ekstremiteta jer su trudnice zbog beznačajnih indikacija uzimale "bezopasne" lekove za opuštanje i bolje spavanje koji su pored ostalog sadržavali i talidomid. Primena antiepileptika povećava rizik da se plod nenormalno razvija. Rizik obuhvata rođenje deteta sa malom telesnom težinom, prisutnim malformacijama ili anomalijama. Poseban problem je sporiji postnatalni psiho-motorni razvoj i slabiji uspeh u školi dece koje su "in utero" bila izložena antiepileptičkim lekovima.

 

Rađanje deteta sa malformacijama je, izgleda, neizbežan događaj u čovekovom postojanju. Uzrok
poremećaja je multifaktorijalan. Malformacije su retko posledica primene antiepileptičkih lekova, a mnogi češće drugih činilaca. U registru svih malformacija iz velikog međunarodnog registra MADRE, samo 299 od 8005 malformacija (3,7%) je povezano sa primenom antiepileptičkih lekova. Epidemiološki podaci i mehanizmi nastanka nekih malformacije su u poslednje vreme delom razjašnjeni a utvrđeni su postupci za njihovu prevenciju. Takve malformacije su rascepi nervne cevi, čija pojava velikim delom može da se spreči preventivnom primenom folne kiseline. Najčešće malformacije iz ove grupe su spina bifida aperta i anencefalus.
Primena antiepileptičkih lekova je jedan od razloga za pojavu poremećenog razvoj ploda. Veća učestalost malformacija kod dece žena koja su za vreme trudnoće imala velike epileptičke napade može da predstavlja i uticaj većeg broja ili veće doze lekova koje ove trudnice upravo zbog neregulisanih napada primaju. Pri monoterapiji učestalost malformacija je 4-8% (u opštoj populaciji trudnica: 2-4%). Vrednosti rastu sa povećavanjem broja i doze antiepileptika. Osnovne malformacije su rascepi nervne cevi, usana i nepca, srčane i urogenitalne mane, dok anomalije najčešće obuhvataju hipoplaziju falangi i izmenu građe lica, što se većim delompopravlja tokom rasta.
U opštoj populaciji trudnica malformacije se javljaju kod 2-3% dece. Učestalost rođenja dece sa malformacijama je 2,5-3 puta veći kod trudnica sa epilepsijom na monoterapiji u poređenju sa zdravim trudnicama i iznosi u proseku 4-6%. Pri politerapiji učestalost teratogenog efekta višestruko raste.

 

Aleksandar J. Ristić

Institut za neurologiju, Klinički Centar Srbije, Beograd 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs