Translate text

Gorušica u trudnoći
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

Složićete se, trudnoća je prelepo čudo. Međutim, tu se krije malo nezadovoljstvo koje osećate kao najgoru gorušicu u Vašem životu. Iako ne možemo da Vam pomognemo oko izbora imena za Vašu bebu i oko ostalih slatkih stvari, možemo Vam dati par saveta kako da savladate ovu malu, ali konstantnu smetnju u trudnoći!

Šta je, ustvari, gorušica?

Razgovarajući sa ginekolozima i trudnicama otkrili smo da se gorušica smatra sastavnim delom trudnoće. Čak se 40- 80% trudnica žali na gorušicu. Dobila je ime po osećaju koji izaziva, a to je osećaj ''toplote'' ili ''gorenja'' u grudnom delu. Sobzirom da se osećaj javlja u grudnom delu, ne treba je povezivati sa srcem, jer sa njim nema nikakve veze. Osim u grudnom, dosta trudnica gorušicu oseća i gore, u grlu i često izaziva osećaj gorčine, nadutosti, izaziva podrigivanje i pojačano lučenje pljuvačnih žlezdi, a teško gutanje, kao da trudnoća sama po sebi nije dovoljno teška!

Gorušica je uzrokovana stvaranjem kiseline u želucu i može se očekivati krajem prvog trimestra, a njena jačina raste sa porastom Vašeg stomaka, tj. sa porastom Vaše bebe.

Prvi znaci gorušice

Osim rasta stomaka koji pojačava simptome gorušice, veću tendeniciju za pojavu iste imaju žene koje su već rađale. Međutim, zanimljivo je da se kod starijih prvorotki ređe javlja.

Veruje se da na pojavu gorušice utiču sledeće stvari:

  • Viši nivo hormona kao što su progesteron i estrogen, koji utiču na otvaranje pregrade između jednjaka i želuca.
  • Pritisak materice na abdomen je sve veći
  • Promene u obliku i pokretljivosti stomaka

Trudnice osećaju gorušicu kao i svi ostali i ne treba se opterećivati njenim prisustvom.Ovo očigledno nije jedna od lepših strana trudnoće, ali ćete bar imati trudnički sjaj dok se to dešava. Utvrđeno je i to da je ezofagitis kod trudnica dosta rerko javlja, sobzirom da nastaje kada je jednjak iziritiran želudačnom kiselinom.

Dijagnostikovanje gorušice

Lekar će uspostaviti dijagnozu na osnovu nelagodnosti koju osećate, ali da bi bio siguran da ne postoji ništa ozbiljnije ispitaće Vas podobnije.

Neka od pitanja koje Vam lekar može postaviti su:

  1. Vrsta nelagodnosti
  2. Karakter nelagodnosti (toplina, gorenje, probadanje..)
  3. Kada ste prvi put osetili simptom
  4. Faktori koji je pojačavaju ili umanjuju
  5. Hrana koja utiče pozitivno ili negativno
  6. Da li postoje propratni simptomi ( nagon za povraćanje, povraćanje)
  7. Kako gorušica utiče na Vas

Kako simptomi gorušice utiču na Vas je jedno od najvažnijih pitanja, jer ako su simptomi blagi verovatno tretman može proći bez lekova. Bez obzira na težinu simptoma obavestite svog lekara o tome.

Sa gorušicom ili bez nje trudite se da uživate u čarima trudnoće...

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs