Translate text

Proširene vene u trudnoći
Ocena korisnika: / 20
LošeNajbolje 
Napisao Dr Marija Matejić   

Proširene vene se najčešće javljaju kod žena tokom trudnoće. Predisponirajući faktori su hormoni, uvećanje materice sa rastom ploda i uvećanje telesne težine. Naravno da je i genetska predispozicija (urođena slabost venskih zidova i njihovih zalistaka) veoma bitna. Hormoni, uglavnom progesteron – koji se proizvodi u velikim količinama od početka trudnoće negativno deluje na tonus zida krvnog suda (olabavljuje i širi zidove krvnih sudova). U  trudnoći, problemi sa venama  nastaju i  zbog razvoja  ploda u materici, koji sa uvećanjem i rastom vrši kompresiju na  venski sistem male karlice i time dovodi do venskog zastoja koji se prenosi na vene donjih ekstremiteta.

 

 Venski zalisci regulišu pravilan protok krvi u venama i ne dozvoljavaju da se ona vraća i širi venske sudove. Međutim u trudnoći njihova, ali i funkcija zidova krvnih sudova, zbog napred pomenutih razloga, može biti oslabljena što dovodi do pojave proširenih vena. Kod prvorotki se proširene vene obično smanjuju nakon mesec i po dana od porođaja, ali kod onih kojima to nije prva trudnoća i dalje su uočljive. Venski spletovi se, naime, posle druge i svake sledeće trudnoće znatno sporije smanjuju nego posle prve. Pošto su zidovi proširenih vena dosta istanjeni, već prilikom manje traume (povređivanja), pa čak i u toku napinjanja i jačeg kašlja može doći do njihovog prskanja i manjeg ili jačeg krvarenja. Kod višerotki, naročito kod starijih, mogu da se jave i trofičke promene na koži, kao znak uznapredovale venske slabosti.

Zbog svega ovoga jako je bitno raditi na prevenciji koja podrazumeva nošenje preventivnih graduisanih elastičnih čarapa za vene i uzimanje diosminskih preparata (Phlebodia 600).

Elastične graduisane čarape za vene deluju po principu graduisanog pritiska, a to znači da je pritisak u njima strogo definisan u svakom milimetru tkanja i najjači je u predelu medijalnog maleolusa i idući nagore postepeno opada, na taj način ove čarape pomažu  venama da vraćaju krv ka srcu. Dozvoljena  maksimalna kompresija u trudnoći je do 25 mm Hg, a to znači da trudnice mogu nositi preventivne čarape 10-15 mm Hg i čarape ccl I kompresije 18-23 mm Hg.

Upotreba diosminskih preparata (Phlebodia 600) u trudnoći je dozvoljena u II i III trimestru i brojne studije su pokazale njihovu pre svega bezbednost, a i efikasnost u prevenciji nastanka venskih oboljenja u trudnoći. Diosmin spada u grupu prirodnih agenasa, flavonoida, hidrosolubilnih biljnih pigmenata koji su dobijeni tehnikom hemisinteze i koagregacije iz pomorandžine kore. Ovi preparati imaju dokazano venotoničko, vaskuloprotektivno i antiinflamatorno dejstvo, zahvaljujući čemu smanjuju propustljivost kapilara, pojačavaju tonus venskih sudova i sprečavaju stvaranje edema popravljajući limfnu drenažu.  

Dr Marija Matejić, fizijatar, subspecijalizant angiologije   

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs