Translate text

Hemoroidi u trudnoći
Ocena korisnika: / 21
LošeNajbolje 
Napisao Dr Marija Matejić   

Hemoroidi ili šuljevi su mali venski jastučići na ili oko anusa i normalno su asimptomatski. Dele se na unutrašnje i spoljašnje.

Spoljašnji hemoroidi potiču od donjeg hemoroidalnog pleksusa, pokriveni su modifikovanim skvamoznim epitelom i nalaze se ispod  zupčaste linije. Oni se mogu uvećati ili postati trombozirani, izazivajući bol ili mogu ulcerisati sa posledičnim krvarenjem. Tromboza se može zalečiti ili može zaostati kožni nabor koji izaziva svrab, pečenje ili prljanje veša.

Unutrašnji hemoroidi nastaju od gornjeg hemoroidalnog pleksusa, pokriveni su mukozom i nalaze se iznad zupčaste linije. Simptomatski unutrašnji hemoroidi mogu izazvati pečenje, uvećanje, svrab, bol, ispadanje, pražnjenje, krvarenje i/ili prljanje veša.


Na osnovu stadijuma razvoja  bolesti, hemoroide delimo na 4 grupe:

1. Hemoroidi I stepena  se mogu povećavati po broju, veličini i mogu krvariti posle stolice, ali nikada ne prolabiraju.

2. Hemoroidi II stepena mogu da prolabiraju pri defekaciji, ali se vraćaju spontano  posle prestanka naprezanja.

3. Hemoroidi III stepena prolabiraju pri defekaciji, ali se ne mogu sponatno vratiti, nego sa manuelnom repozijom.

4. Hemoroidi IV stepena su uvek prolabirani.

Nelečeni hemoroidi mogu dovesti do sledećih komplikacija: uklještenja, tromboze, pucanja  i  krvarenja. Malokrvnost (anemija) je česta posledica krvarenja hemoroida.

Trudnoća i puerperijum (babinjanje) su predisponirajući faktori za nastanak simptoma hemoroida i oni predstavljaju najčešću anorektalnu bolest u tom periodu. Razlozi za to su sledeći:

  • Rast ploda/uterusa dovodi do zastoja u venskom sistemu male karlice što se prenosi na anorektalne vene i vene donjih ekstremiteta
  • Cirkulišući volumen krvi raste za 25-40 %
  • Hronični zatvor (konstipacija)
  • Genetski faktori
  • Trudovi i porođaj povećavaju pritisak na analne vene

Na većinu od ovih faktora ne možemo da utičemo. Ono na šta možemo da utičemo je hronični zatvor. Zbog toga je bitno unositi što više tečnosti, minimum 1.5 do 2 l tečnosti  dnevno (voda, voćni sokovi i supa, ne preterivati sa kafom, čajom i gaziranim napitcima). Potrebno je takođe u ishrani jesti više namirnica bogatih vlaknima (više voća i povrća –svežeg ili sušenog, proizvoda  od celog zrna žitarica, kao što su integralni pirinač, integralni hleb i testenine,...). Takođe je potrebno stvoriti redovnu naviku odlaska u toalet uvek u određeno doba dana, kako bi se istrenirala creva i mišići da redovno obavljaju svoj posao. Nikada ne treba odlagati pražnjenje i svesno potiskivati nagon za pražnjenjem jer će se na taj način poremetiti dnevni ritam rada creva.

Ukoliko gorepomenuti saveti ne pomognu, u trudnoći je dozvoljena upotreba biljnih zapreminskih laksativa (Transilane) i to počev od prvog dana trudnoće.

Transilane je blag, biljni zapreminski laksativ, namenjen regulisanju probave bez agresivnog dejstva na sluznicu GIT-a. Sastoji se iz samlevene opne semena azijske bokvice (Plantago ovata). Opna sadrži 30 % hidrofilnih sluzi koje imaju visok afinitet za vezivanje vode (60-100 x više od sopstvenog volumena). Vezivanjem velike količine vode dolazi do povećanja volumena crevnog sadržaja u tankom, a posebno u debelom crevu, što je najbolji stimulus za poboljšanje motiliteta creva i uspostavljanje normalne peristaltike. Time se olakšava i ubrzava eliminisanje crevnog sadržaja i toksičnih produkata metabolizma (nastupa u roku 12-24h), a mehaničkim delovanjem vlakana na zid creva sprečava se nakupljanje toksina u kolonu – detoksikacija. Formirana stolica je zbog zadržavanja vode meka, smanjen je pritisak u crevima, a defekacija je značajno olakšana. Za razliku od drugih laksativa Transilane ne izaziva grčeve, nadutost, navikavanje, lenjost creva pa je pogodan za svakodnevnu i dugotrajnu primenu kao dodatak ishrani, pre svega pacijentima sa hroničnim zatvorom , bilo koje etiologije. Transilane olakšava i ubrzava eliminisanje crevnog sadržaja i toksina koji nastaju kao produkti metabolizma, normalizuje prolazno vreme ostataka hrane kroz crevni trakt i obezbeđuje urednu probavu i zdravlje gastrointestinalnog trakta i celog organizma. Pogodan za upotrebu kod dece i trudnica, kao i kod dijabetičara, jer sadrži fruktozu. Transilane nije klasičan laksativ, ne deluje odmah, već kroz nekoliko dana, ali je zato efekat dugotrajan. Preporučuje se upotreba 1- 2 kesice dnevno uz minimum 2 čaše vode uz 1 kesicu.

Jako je bitno prvenirati nastanak opstipacije u trudnoći, jer ne samo što je ona pored ostalih gore navedenih faktora, faktor rizika za nastanak hemoroida, već ona može da dovede i do infekcije i kontrakcija. Mnoge trudnice imaju strah da se jako napnu i isprazne debelo crevo. Njihov strah je vezan za izazivanje kontrakcija materice u naponu defekacije. Ovo ne samo da nije tačno već je i opasno po trudnoću. Opstipacija povećava rizik od prelaska mikroorganizama iz debelog creva preko zida rektuma i vagine, sve do grlića materice i tela materice. Prepunjeno debelo crevo vrši pritisak na matericu i dodatno je iritira i izaziva kontrakcije. Zato je neobično važno održavati redovnu stolicu u trudnoći, mnogo važnije nego što mnoge trudnice misle.

Lečenje hemoroidalne bolesti u trudnoći se zasniva na olakšavanju simptoma (bola i/ili krvarenja upotrebom flebotonika (Phlebodia 600) i stimulacijom crevnog tranzita upotrebom biljnih zapreminskih laksativa (Transilane). Phlebodia 600 spada u grupu biljnih flavonoida, hidrosolubilnih biljnih pigmenata dobijenih iz pomorandžine kore tehnikom hemisinteze i koagregacije. Ona ima dokazano vaskuloprotektivno i venotoničko dejstvo. Primenom Phlebodie u dozi od 3x1 tablete dnevno kod najvećeg broja pacijenata bol se otklanja drugog dana bolesti, a krvarenje trećeg dana, nakon čega se ovaj lek može koristiti u dozi od 1x1 tableta dnevno kako bi se prevenirala pojava relapsa. Klinički je dokazana u brojnim studijama bezbednost Phlebodia-e u II i III trimestru trudnoće. Ne preporučuje se upotreba ovog preparata u I trimestru iz etičkih razloga.

Komercijalni tekst

Innotech international

                                                   

Dr Marija Matejić, fizijatar, subspecijalizant angiologije

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs