Translate text

Nova nada ze lečenje preeklampsije
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

Žene koje pate od stanja koje se zove preeklampsije tokom trudnoće mogu u budućnosti da je izbegnu, zahvaljujući novom istraživanju kojim se uspostavlja veza između preeklampsije i autoimunih bolesti

Preeklampsija je razlog za15 odsto od svih prevremeno rođenih beba, obično se razvija posle dvadesete nedelje trudnoće . Preeklampsija kao rezultat pucanja posteljice , koja donosi kiseonik i hranljive materije do bebe , izaziva visok krvni pritisak , glavobolje i oticanje ruku i lica majke. Jedini tretman za preeklampsiju je da se podstakne porođaj, ako se prevremeni porođaj započne u suviše ranoj fazi trudnoće , to može biti fatalno za bebu . Ukoliko se ne leči, preeklampsija može dovesti do napada , oštećenja bubrega I jetre, šloga i problema sa disanjem, koje ugrožavaju život i majke i deteta.
Nova studija , koju su vodili istraživači sa "Washington University", "Weill Cornell Medical College", "the University of Utah" iz Salt Lake City-a, "Newcastle University" iz Britanije i "the Georges-Pompidou Hospital" iz Parza , otkriva vezu između genetske mutacije kod žena sa autoimunim bolestima , kao što je lupus , i genetske mutacije kod žena koji su patile od preeklampsije. Zbog ove veze , istraživači sumnjaju da slučajevi preeklampsije mogu biti izazvani problemima imunog sistema .


U studiji , istraživači su proučavali 250 trudnica sa lupusom ili drugim autoimunim bolestima , npr. sindrom antifosfolipidnog antitela. Od 250 žena , četrdeset je patilo od preeklampsije: trideset je razvilo preeklampsiju tokom studij, a deset je patilo od preeklampsije tokom prethodnih trudnoća .

Naučnici su onda analizirali tri gena koji su uključeni u imuni odgovor organizma na povrede i infekcije . Od četrdeset žena koje su imale i preeklampsiju i boluju od autoimune bolesti , sedam je imalo mutaciju u barem jednom od tri gena. Naučnici su proučavali druge žene koje su imale preeklampsiju, ali ne i autoimunu bolest. Oni su pronašli iste genetske mutacije u pet od 59 žena .

Vodeći autor studije , dr John P. Atkinson , iz "Washington University School of Medicine" u Sent Luisu je citiran kako kaže: "Treba da potvrdimo ove veze u većim studijama, ako potvrdimo ove rezultate možemo razviti bolje načine da se identifikuju i tretiraju žene u opasnosti . "

Jedan od onih " boljih načina " možda je već u pripremi : naučnici su izabrali tri gena za proučavanje zbog veze sa atipičnim hemolitičkim uremičnim sindromom : poremećajem koji izazivan nekontrolisanim imunim odgovorom. Postoji lek za lečenje atipičnog hemolitičkog uremičnog sindroma koji je trenutno na kliničkim ispitivanjima. Ukoliko dalja istraživanja potvrde vezu između autoimunih bolesti i preeklampsije , naučnici mogu da nađu lek za lečenje preeklampsije kod rizičnih majki.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs