Translate text

Anemije u trudnoći
Ocena korisnika: / 24
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr sc.med. Nemanja Milinčić   

Anemija ili malokrvnost je najpoznatija i najčešća komplikacija u trudnoći, koja se javlja u proseku kod svake druge trudnice. Naravno blage forme malokrvnosti prolaze bez problema a tek teški oblici ugrožavaju trudnoću.

U normalnoj trudnoći ukupna količina krvi se uvećava i ova punokrvnost se naziva pletora trudnice, koja ide čak do 2 litra. Razlog za ovo povećanje je obezbeđivanje dovoljne količine krvi za plod i stvaranje rezerve za krvarenje koje nastaje u porođaju ili se patološki javlja tokom trudnoće. 

Utvrđivanje anemije u trudnoći je relativno lako i obuhvata razgovor sa trudnicom, gde dobijamo podatke o ranijim hematološkim oboljenjima ili anemiji pre trudnoće i laboratorijska analiza koja obuhvata kompletnu krvnu sliku. Ona obuhvata određivanje broja krvnih elemenata i vrednost hemoglobina i hematokrita, uz dodatne analize kao što je vrednost prosečne zapremine eritrocita ( MCV ), nivo serumskog gvožđa, broj retikulocita, razmaz periferne krvi, sternalna punkcija i ispitivanje kostne srži, koje se rade u zavisnosti od vrste i stepena anemije u trudnoći.

 

Tokom normalnog porođaja izgubi se oko 500 ml krvi, dok je taj gubitak duplo veći tokom carskog reza. Jasno je da anemična trudnica ulazi sa povećanim rizikom u završnicu trudnoće i porođaj, jer je njena rezerva za krvarenje smanjena.  Najpoznatije i najčešće anemije su zbog smanjene količine hemoglobina a među njima najčešći uzrok je nedostatak gvožđa. Nedostatak gvožđa je skoro uobičajeno stanje za ženu, jer svoje rezerve gvožđa troši još od vremena adolescencije, kada počinje naglo rast i razvoj, zatim tokom menstrualnog krvarenja, koje je karakterirično za svaku ženu. Obaveza je žene da do sledećeg menstrualnog krvarenja ishranom nadoknadi gubitak gvožđa. Ukoliko se to ne desi eto nama anemije i pre trudnoće. Ona se u trudnoći samo još povećava jer rezerve gvožđa su davno potrošene.

Trudnica je u obavezi da tokom trudnoće obezbedi preko 1200 mg gvožđa. Unos gvožđa  hranom, uz rezerve koje postoje u telu, skoro nikada nije dovoljan i zato je neophodan spoljni unos gvožđa, putem lekova. 

Sami razlozi nedostatka gvožđa su veoma jasni a to su krvarenje u trudnoći, neadekvatna ishrana, prekomerno povraćanje u trudnoći, višeplodna trudnoća, upotreba antacida i loša apsorpcija gvožđa.Malokrvna trudnica se lako umara, malaksala je i bleda.Sprečavanje anemije u trudnoći vrši se unosom 50mg čistog gvožđa dnevno a da bi se to postiglo potrebno je uneti 5 – 6 puta veću količinu gvožđa koja se zatim resorbuje putem crevnog trakta.

 

                                                               Preparati gvožđa se unose obično u obliku tableta ili rastvora za oralnu primenu.  Istraživanja su pokazala da je najefikasniji i najkorisniji način unosa gvožđa u organizam trudnice putem rastvora za oralnu primenu. Broj ampula koje se dnevno unose iznosi od 2 do 4, u zavisnosti od stepena anemije. Odluku o tome donosi vaš ginekolog.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs