Translate text

Komplikacije dijabetesa
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao Dr Branislava Krstić, DZ Dijagnostika   

Visok nivo šećera u krvi je znak loše regulisane šećerne bolesti i ukoliko je prisutan duže vremena  štetno deluje na krvne sudove, tkiva i organe. Stradaju i veliki i mali krvni sudovi. Dijabetes ubrzava proces ateroskleroze. Ateroskleroza sužava lumen arterija čime je smanjen dotok krvi i svežeg kiseonika u tkiva i organe. Zbog toga nastaju: moždani udar i srčani udar. Oštećenja arterija donjih ekstremiteta rezultuje ranama koje teško zarastaju i dugo se leče  („dijabetičarsko stopalo“). Kod starijih pacijenata sa loše regulisanim nivom šećera u krvi ovo stanje može da se završi gangrenom i amputacijom stopala, potkolenice a nekad i cele noge.

Dijabetes oštećuje male krvne sudove mrežnjače oka i dovodi do ozbiljnih oštećenja vida (dijabetesna retinopatija), potom dovodi do oštećenja rada bubrega (dijabetesna neforopatija), kao i oštećenja nerava (dijabetesna neuropatija). Dijabetesna retinopatija je danas u svetu glavni uzrok slepila. Polineuropatija je najviše izražena u nogama i manifestuje se osećajem trnjenja, bockanja, bolovima, grčevima, neosećanjem toplote. Oštećenje nerava takodje dovodi do poremećaja u varenju hrane, seksualnih disfunkcija itd. Dijabetičari su, takodje, više podložni infekcijama.

Jedino dobra kontrola vrednosti šećera u krvi može da  spreči pojavu komplikacija. Ne kaže se uzalud da “ dijabetičar treba da ima najmanje dva lekara, od kojih je jedan on sam”. Dakle, od izuzetne je važnosti sprovoditi redovne samokontrole šećera u krvi, potom voditi računa o pravilnoj ishrani, sprovoditi redovnu fizičku aktivnost, čuvati se od stresa i držati se uputstava lekara o uzimanju terapije.

10 saveta kako zaštititi stopala:

1. Pregledajte stopala svaki dan pažljivo. Dobro pogledajte prostor izmedju svih prstiju. Plik ili infekcija mogu početi izmedju prstiju, a sa dijabetesnom neuropatijom se može desiti da ih ne osećate, sve dok ne postanu iziritirane i inficirane.

2. Perite stopala mlakom, a ne vrelom vodom. Možda nećete biti u mogućnosti da osetite pravu temperaturu vode, zato prvo testirajte temperaturu svojim rukama. Izbegavajte dugotrajno kvašenje u vodi. Obrišite stopala odmah i pažljivo posušite deo izmedju prstiju.

3. Posle pranja nogu poravnajte nokte, najbolje turpijom. Vodite računa prilikom sečenja noktiju da ne dođe do  urastanja.

4. Žuljeve ili zadebljanja na koži nežno istrljajte peškirom ili kamenom za glačanje. Na mestima gde je žulj umetnite meko jastuče. Plikove pokrite zavojem.

5. Nosite udobnu obuću. Tesna i neudobna obuća može dovesti do pojave plikova koji se mogu inficirati i prerasti u ranu.

6. izbegavajte da hodate bosi - uvek obujte papuče ili čarape. Uvek nosite pamučne čarape. Koža, plastika mogu iziritirati kožu stopala.

7. Koža treba da je meka, a ne suva. Koristite svakodnevno losion za negu kože u kome nema alkohola i  koji se nakon nanošenja lako upija. Koža nakon upotrebe losiona ne treba da bude vlažna i lepljiva. Ne mažite prostor izmedju prstiju.

8. Obavezno ukažite svom lekaru na svaku promenu u senzibilitetu u stopalima, nogama ili prstima koju ste zapazili. Kažite ukoliko osećate bol, bockanje, trnjenje. 

9. Plivanje, vožnja biciklom, joga su vrste aktivnosti koje su preporučljive jer ne opterećuju suviše stopala. Ipak, pre svake fizičke aktivnosti posavetujte se sa svojim lekarom.

10. KONTROLIŠITE NIVO ŠEĆERA U KRVI SVAKODNEVNO, jer je to najbolji način za preveciju komplikacija.

 


 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs