Translate text

Gazirana pića povećavaju rizik od bolesti kod žena
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

 

Prema objavljenim sesijama Američke asocijacije za srce iz 2011. godine , žene koje piju dnevno dva ili više zasladjenih pića ne samo da uvećavaju svoj obim struka, već i povećavaju rizik za bolesti srca i pojavu dijabetesa

U ovoj studiji, istraživači su uporedjivali sredovečne i starije žene koje su konzumirale dva ili više zasladjena i gazirana pića dnevno, sa ženama koja se koje su pile maksimujm jedno piće dnevno. Kod žena iz prve grupe je rizik ka uvećanju nivoa triglicerida, nivoa glukoze i pojave gojaznosti povećan skoro četri puta! Slična veza kod muškaraca nije uočena.

„Žene koje su konzumirale više od dva zasladjena i gazirana pića dnevno ne samo da su se gojile, već su imale i visok nivo triglicerida i glukoze u krvi i  i od nižeg prelazile u visok nivo rizika za dobijanje šećerne bolesti" navodi Christina Shay, Ph.D., vodeći naučnik ove studije i asistent na Univerzitetu u Oklahomi.

 

Ova multietnička studija obuhvatala je 4166 ispitanika koji su bili Afroamerikanci, amerikanci kineskog porekla i latinoamerikanci, starosti izmedju 45 i 84 godina. Na početku studije, svi ispitanici su bili zdravi.

Istrživači su pratili faktore rizika u tri faze počevši od 2002.godine. Pratili su promene telesne težine, obima struka, vrednosti HDL-a (dobrog holesterola), vrednosti LDL-a ( lošeg holesterola), visinu triglicerida, visinu šećera u krvi i td.

„Mnogi smatraju da osobe koje konzumiraju veliku količinu zasladjenih napitaka obavezno dodaju na težini, što posledično dovodi do povećanja rizika od oboljenja srca i dijabetesa. Medjutim, iako zvuči čudno, studija je pokazala da se rizik od oboljenja srca i krvnih sudova razvija i kod žena koje nisu dodale na težini", naglašava dr Shay.

„Žene imaju veće šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti od muškaraca, jer im je potreban manji dnevni unos kalorija u odnosu na muškarce" dodaje dr Shay.

Istraživačima je ostalo da otkriju kako tačno zasladjeni napitci utiču na kardiovaskularne faktore rizika kod osoba koje ne dodaju na težini.

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs