Translate text

Gazirana pića povećavaju rizik od bolesti kod žena
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

 

Prema objavljenim sesijama Američke asocijacije za srce iz 2011. godine , žene koje piju dnevno dva ili više zasladjenih pića ne samo da uvećavaju svoj obim struka, već i povećavaju rizik za bolesti srca i pojavu dijabetesa

U ovoj studiji, istraživači su uporedjivali sredovečne i starije žene koje su konzumirale dva ili više zasladjena i gazirana pića dnevno, sa ženama koja se koje su pile maksimujm jedno piće dnevno. Kod žena iz prve grupe je rizik ka uvećanju nivoa triglicerida, nivoa glukoze i pojave gojaznosti povećan skoro četri puta! Slična veza kod muškaraca nije uočena.

„Žene koje su konzumirale više od dva zasladjena i gazirana pića dnevno ne samo da su se gojile, već su imale i visok nivo triglicerida i glukoze u krvi i  i od nižeg prelazile u visok nivo rizika za dobijanje šećerne bolesti" navodi Christina Shay, Ph.D., vodeći naučnik ove studije i asistent na Univerzitetu u Oklahomi.

 

Ova multietnička studija obuhvatala je 4166 ispitanika koji su bili Afroamerikanci, amerikanci kineskog porekla i latinoamerikanci, starosti izmedju 45 i 84 godina. Na početku studije, svi ispitanici su bili zdravi.

Istrživači su pratili faktore rizika u tri faze počevši od 2002.godine. Pratili su promene telesne težine, obima struka, vrednosti HDL-a (dobrog holesterola), vrednosti LDL-a ( lošeg holesterola), visinu triglicerida, visinu šećera u krvi i td.

„Mnogi smatraju da osobe koje konzumiraju veliku količinu zasladjenih napitaka obavezno dodaju na težini, što posledično dovodi do povećanja rizika od oboljenja srca i dijabetesa. Medjutim, iako zvuči čudno, studija je pokazala da se rizik od oboljenja srca i krvnih sudova razvija i kod žena koje nisu dodale na težini", naglašava dr Shay.

„Žene imaju veće šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti od muškaraca, jer im je potreban manji dnevni unos kalorija u odnosu na muškarce" dodaje dr Shay.

Istraživačima je ostalo da otkriju kako tačno zasladjeni napitci utiču na kardiovaskularne faktore rizika kod osoba koje ne dodaju na težini.

 

 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs