Translate text

Estrogen sprečava moždani udar
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

Istraživači američke klinike Mejo, izjavili su da estrogen može da spreči moždani udar kod prevremene ili rane menopauze kod žena. Njihovi zaključci su veliki izazov konvencionalnom učenju koje kaže da je estrogen faktor rizika za moždani udar u svim uzrastima. Studija je objavljena u časopisu „Menopauza“

Istraživači su iskombinovali rezultate iz nedavne studije, obavljene na klinici Mejo sa šest drugih studija iz celog sveta i otkrili zaštitnu ulogu estrogena za moždani udar pre pedesete godine. To je otprilike prosečna starost kada žene prolaze kroz menopauzu.

"Bili smo veoma iznenađeni, jer su ovi rezultati su bili neočekivani", kaže autor studije Walter Rocca MD, epidemiolog i neurolog Majo klinike. "Stara ideja da je estrogen uvek izvor problema u mozgu mora da bude ispravljena." Estrogen može biti problem kod starijih žena, objašnjava on, ali je kod mlađih žena, on važan jer štiti mozak od moždanog udara.

Studija se odnosi na žene koje su doživele preranu menopauzu (pre 40 godina), ili ranu menopauzu (pre 45.godine) , bilo prirodno ili zbog uklanjanja jajnika. Žene iz ovih grupa bi trebalo da razmotre uzimanje estrogena do pedesete godine starosti, kako bi sprečile moždani udar, kaže Dr Rocca.

Ishemijski moždani udar se javlja kao posledica opstrukcije krvnih sudova i obustavljenog snabdevanje mozga krvlju. Prema američkom „Stroke" udruženju, ove vrste moždanih udara čine 87 odsto svih slučajeva moždanog udara.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs