Translate text

Trudnoća i bolesti zuba
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

 

S obzirom da je trudnoća kako fiziološki tako i emocionalno drugo stanje žene, mnoge trudnice zanemaruju svoje oralno zdravlje i izbjegavaju redovne stomatološke preglede. Kao posledica toga dolazi do brojnih oboljenja kako zubi tako i mekih tkiva u usnoj duplji.U trudnoći je najčešća pojava karijesa.To se dovodi u direktnu vezu sa smanjenom higijenom usta i zuba (povećani broj mikroorganizama) i učestalim povraćanjem kiselog sadržaja. Često se događa da žene u poodmakloj trudnoći imaju zaostale korenove za ekstrakciju (vađenje), što je idealna podloga za razvoj dentogenih infekcija, koje mogu ugroziti zdravstveno stanje majke i fetusa. Na gingivi su promene u vidu:

1. Gingivitis gravidarum-karakteriše se uvećanjem interdentalnih papila koje sa preostalom gingivom imaju boju maline.

2. Gingivitis hyperplastica gravidarum-gingiva postaje čvrste konzistencije. Nakon porodjaja uslovljava se gubitak koštane mase alveola, što predstavlja prelazak u oboljenje, parodontopatiju.

3. Tumori trudnoće-okruglaste, crvenkaste promene na gingivi u predelu prednjih zuba koje krvare prilikom žvakanja.

Kako bi trudnica sačuvala zadravlje svojih zuba i mekih tkiva usne šupljine, redovne i česte(tromjesečne) kontrole stomatologa. U okviru posete trudnica se detaljno upoznaje sa značajem pravilnog održavanja oralne higijene i ulozi fluorida u prevenciji oboljenja usta izuba.

I na taj način doprinosi kako svom zdravlju, tako i zdravlju svog deteta

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs