Translate text

Vantelesna oplodnja uspešna do 35 odsto
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   


Vantelesna oplodnja (VTO) je širom sveta postala opšte prihvaćena metoda lečenja koja je omogućila rađanje više od četiri miliona dece širom sveta

Podrazumeva uzimanje jajne ćelije iz tela žene, njenu oplodnju u laboratorijskim uslovima i vraćanje oplođene jajne ćelije ili embriona u matericu posle nekoliko dana od oplodnje.

Pri ovom postupku jajnici žene bivaju stimulisani hormonima da bi se dobio optimalan broj jajnih ćelija i da bi se povećala šansa da, posle vraćanja embriona u materičnu duplju, dođe do razvoja normalne trudnoće.

Dobijene jajne ćelije iz jajnika žene se stavljaju u laboratorisku posudu u kojoj se naleze posebni mediji, bliski po sastavu tečnosti u jajovodu, gde se jajna ćelija oplodi spermatozoidima koji su prethodno obrađeni.

Laboratoriska posuda koja sadrži jajnu ćeliju i spermatozoide stavlja se u inkubator koji obezbeđuje permanentnu temperaturu identičnu telesnoj, gde dolazi do njenog spajanja sa spermatozoidom i započinjanja ćelijske deobe.

Posle tri do pet dana embrion se uvodi u materičnu duplju posebnim kateterima i ukoliko dođe do implantacije embriona u materičnu sluznicu nastaće trudnoća koja se ne razlikuje od prirodno nastale.

Eventualne komplikacije u takvoj trudnoći ne mogu se pripisati vantelesnoj oplodnji, jer sam postupak vantelesne oplodnje nikako ne garantuje trudnoću što treba prihvatiti kao činjenicu pre nego što se uđe u proces lečenja.

Ponekad je potrebno i više puta ponoviti postupak do postizanja uspeha i nastanka željene trudnoće, a uspešnost vantelesne oplodnje i rađanje živog i zdravog deteta kreće se od 25 do 35 odsto po pokušaju u razičitim centrima
 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs