Translate text

Internet i telemedicina
Ocena korisnika: / 6
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr Nemanja Milinčić   

Pre četrdeset godina, 29. oktobra 1969. godine, profesor Leonard Klajnrok sa američkog univerziteta Los Anđeles povezao je računar Kalifornijskog univerziteta sa onim na univerzitetu Stenford u Severnoj Karolini. Prva veza između dva računara prekinuta je posle samo dve sekunde. Uspeo da pošalje tek dva slova - "lo". Nastale je mreža ARPAnet, predhodnica interneta, počelo je novo doba, koje je prolazilo kroz sledeće faze:  1971 godine Rek Tomlinson razvija elektronsku poštu za ARPAnet. Osmislio je @, opteprihvaćenog "majmunčeta" kako bi u adresi elektronske pošte razdvojio ime korisnika od imena računara; 1973 godine mreži povezanih računara priključuje se Norveška kao deo ARPAneta. Cilj je bio razmena podataka o mogućim potresima i nuklearnim eksplozijama sa SAD, sledeći  u mrežu ulazi Londonski univerzitet; 1978 godine Geri Tuerk šalje prvi "spam" (masovno distribuirana poruka koju niste želeli) u mreži ARPAnet; 1984 godine broj umreženih računara prelazi 1.000. Japan stvara vlastitu mrežu Junet, Velika Britanija razvija mrežu Janet, a Sovjetski Savez Usenet; 1985 godine stvoren je domen .com. Najstarija stranica sa tim domenom glasila je i još uvek glasi: symbolics.com; 1989 godine u Evropskoj laboratoriji za praktičnu fiziku (CERN) rađa se ideja o internetu kakav danas poznajemo - razmena celih dokumenata zajedno sa slikama pri čemu delovi dokumenta postaju linkovi. Nastaje format podataka HTML; 1990 godine pojavljuje se prvi internetski pretraživač nazvan Arcie zahvaljujući kanadskom studentu Alenu Emtažu; 1991 godine. nastaje prva internetska stranica; 1996 godine Leri Pejdž i Sergej Brin, studenti sa Univerziteta Stenford, počinju da rade na pretraživaču koji prikazuje stranice prema njihovoj popularnosti i relevantnosti. Dve godine kasnije nastaje Google.

 

Telemedicina je veza medicine, kompjutera i telekomunikacionih tehnologija, koja omogućava razmenu medicinskih informacija u obliku teksta, slike, video zapisa i zvuka u cilju dijagnostike, konsultacije, edukacije ili zajedničkih istraživanja. Savremena telekomunikaciona tehnologija može biti od velike pomoći svakom lekaru da svoje mišljenje o pacijentu interaktivno proveri sa ekspertskim mišljenjem stručnjaka iz bilo koje zemlje. Neophodno je da sve karakteristike na osnovu kojih se postavlja dijagnoza  u digitalnom obliku pošaljemo na konsultaciju kolegi ili ustanovi. Telemedicina takođe omogućava da zdravstvena zaštita, dijagnostika i lečenje pacijenata u manjim mestima i zaostalim krajevima, bude na nivou vrhunskih ustanova. Moguće je poslati podatke iz istorije bolesti, laboratorijske analize, rezultate dijagnostičkih postupaka: ultrasonografije, rentgena, CT, NMR, PET, patohistoloških, citoloških, elektronskomikroskopskih i drugih.

Eksperti iz svih oblasti medicine mogu u najkraćem roku u interaktivnoj komunikaciji pomoći kolegi, medicinskoj sestri, ili pacijentu da se dođe do preciznije dijagnoze i terapije. Telemedicinom smo u stanju da premostimo prepreku prostora  a vreme komunikacije nezamislivo mnogo skratimo. Umesto putovanja pacijenata  neka putuje  znanje i savet vrhunskih stručnjaka iz najpoznatijih svetskih medicinskih ustanova.

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs