Translate text

Pušenje ili zdravlje
Ocena korisnika: / 8
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Ne postoji opravdanje za trudnice pušace. Cak ni za one " disciplinovane " koje ne puše više od 5 - 7 cigareta. Pušenje cigareta izaziva toksicno oštecenje posteljice i direktno vodi u smanjenje porodajne mase ploda. Posteljica trudnica pušaca pokazuje jasno ishemijsko oštecenje  izazvano vazokonstriktorskim efektom nikotina. Kod trudnica je dokazano da jedna cigateta dovodi do evidentnog smanjenja  protoka krvi kroz posteljicu. Jedan sat cas nakon toga dejstvo nikotina prestaje.

Efekat je slican kao da vas neko davi rukama ili steže omcom i to traje dok se ne dovrši cigareta. Sutra vaše dete ima pravo da kaže da se još nije ni rodilo a vec ste ga davili i gušili.

 

Oštecenja ovog tipa moglo je da izazove i bilo koja od hiljade štetnih materija u duvanskom dimu, ali su takode pronadene male partikule metala kadmijuma u visokoj koncentraciji.                       

Srecom kompenzatorni mehanizmi u placenti dovode do reparacije ishemijskih lezija i vecina trofoblasnih resica je normalne grade i svako smanjenje kapaciteta placentne funkcije je kompenzovano povecanjem mase posteljice u trudnica pušaca.                        

Smanjenje  mase ploda od 150g do 300g je verovatno izazvano neadekvatnim dotokom kiseonika od strane majke  zbog stezanja krvnih sudova pod dejstvom nikotina  a delom zbog direktnoh efekta  nikotina i ugljen monoksida na plod.

Kada god zapalite cigaretu setite se ovih cinjenica i znaje da jedino Dragan Nikolic ima pravo da kaže : " Pušenje ili zdravlje - pušenje dabome ".

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs