Translate text

Svet medicine
Stres trudnice utiče na pol bebe
Napisao www.pressonline.rs   

 

Stres kod trudnica može da ima uticaj na pol bebe, pokazali su rezultati istraživanja koje je obavila grupa naučnika s univerziteta Njujork

Istraživanje je pokazalo da buduće mame, izložene stresu konstatno ili traumi na početku trudnoće, češće rađaju devojčice, preneli su francuski mediji.

Naučnici su došli do tog rezultata ispitujući posledice veoma stresne situacije - zemljotresa u Čileu 2005. godine na trudnice.

Tom prilikom je konstatovano i da jači stres na početku trudnoće u velikoj meri povećava opasnost od prevremenog porođaja.

Svaka 10. Čileanka koja je doživela zemljotres 2005. godine dok je bila trudna rodila je prevremeno dete, dok se u normalnim uslovima radi o procentu od šest odsto, konstatovali su naučnici.

 
Gazirana pića povećavaju rizik od bolesti kod žena
Napisao www.pressonline.rs   

 

Prema objavljenim sesijama Američke asocijacije za srce iz 2011. godine , žene koje piju dnevno dva ili više zasladjenih pića ne samo da uvećavaju svoj obim struka, već i povećavaju rizik za bolesti srca i pojavu dijabetesa

U ovoj studiji, istraživači su uporedjivali sredovečne i starije žene koje su konzumirale dva ili više zasladjena i gazirana pića dnevno, sa ženama koja se koje su pile maksimujm jedno piće dnevno. Kod žena iz prve grupe je rizik ka uvećanju nivoa triglicerida, nivoa glukoze i pojave gojaznosti povećan skoro četri puta! Slična veza kod muškaraca nije uočena.

„Žene koje su konzumirale više od dva zasladjena i gazirana pića dnevno ne samo da su se gojile, već su imale i visok nivo triglicerida i glukoze u krvi i  i od nižeg prelazile u visok nivo rizika za dobijanje šećerne bolesti" navodi Christina Shay, Ph.D., vodeći naučnik ove studije i asistent na Univerzitetu u Oklahomi.

 
Estrogen sprečava moždani udar
Napisao www.pressonline.rs   

Istraživači američke klinike Mejo, izjavili su da estrogen može da spreči moždani udar kod prevremene ili rane menopauze kod žena. Njihovi zaključci su veliki izazov konvencionalnom učenju koje kaže da je estrogen faktor rizika za moždani udar u svim uzrastima. Studija je objavljena u časopisu „Menopauza“

Istraživači su iskombinovali rezultate iz nedavne studije, obavljene na klinici Mejo sa šest drugih studija iz celog sveta i otkrili zaštitnu ulogu estrogena za moždani udar pre pedesete godine. To je otprilike prosečna starost kada žene prolaze kroz menopauzu.

"Bili smo veoma iznenađeni, jer su ovi rezultati su bili neočekivani", kaže autor studije Walter Rocca MD, epidemiolog i neurolog Majo klinike. "Stara ideja da je estrogen uvek izvor problema u mozgu mora da bude ispravljena." Estrogen može biti problem kod starijih žena, objašnjava on, ali je kod mlađih žena, on važan jer štiti mozak od moždanog udara.

 
Trudnoća i bolesti zuba
Napisao www.pressonline.rs   

 

S obzirom da je trudnoća kako fiziološki tako i emocionalno drugo stanje žene, mnoge trudnice zanemaruju svoje oralno zdravlje i izbjegavaju redovne stomatološke preglede. Kao posledica toga dolazi do brojnih oboljenja kako zubi tako i mekih tkiva u usnoj duplji.U trudnoći je najčešća pojava karijesa.To se dovodi u direktnu vezu sa smanjenom higijenom usta i zuba (povećani broj mikroorganizama) i učestalim povraćanjem kiselog sadržaja. Često se događa da žene u poodmakloj trudnoći imaju zaostale korenove za ekstrakciju (vađenje), što je idealna podloga za razvoj dentogenih infekcija, koje mogu ugroziti zdravstveno stanje majke i fetusa. Na gingivi su promene u vidu:

1. Gingivitis gravidarum-karakteriše se uvećanjem interdentalnih papila koje sa preostalom gingivom imaju boju maline.

 
Ohrabrujući pomaci u borbi protiv raka
Napisao www.pressonline.rs   

Grupa francuskih naučnika iz Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja - INSERM i Centra za naučna istraživanja - CNRS ustanovila je da poseban gen - DCC (Deleted Colorectal Cancer) može da štiti organizam od razvoja tumora debelog creva izazivajući odumiranje kancerogenih ćelija, preneli su francuski mediji. Objavljeni u naučnom časopisu "Nejčer", ti rezultati bi mogli da omoguće razvoj nove ciljane terapije za zaustavljanje raka debelog creva. Grupa američkih naučnika je, istovremeno, proizvela vakcinu koja može da "napadne" rak kod miševa. Radi se o otkriću koje bi moglo da se proširi i na ljude u borbi protiv raka dojke, debelog creva, jajnika i pankreasa.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 Sledeća > Kraj >>

Strana 1 od 4

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs