Translate text

ishrana muškarca bitna za uspešnost veštačke oplodnje
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

Izgledi da in vitro oplodnja (IVF) bude uspešna se povećavaju ukoliko je ishrana muškog partnera bogata voćem i žitaricama, a siromašna crvenim mesom, alkoholom i kafom, ukazuje brazilska studija, obavljena u Centru za pomoć u oplodnji u Sao Paulu

Ženski reproduktivni problemi se već od ranije dovode u vezu s telesnom težinom, pušenjem i konzumiranjem alkohola, ali se dosad nije znalo da ti faktori utiču i na uspešnost muškog partnera u IVF oplodnji, prenosi Rojters.

Osim navedenih faktora, na koncentraciju i pokretljivost spermatozoida negativno utiču i pušenje, povišen indeks telesne mase (BMI) muškarca, kao i proređeni dnevni obroci.

U studiji je učestvovalo 250 muškaraca, koji su sa svojim partnerkama bili podvrgnuti IVF tretmanu. Ovi muškarci su anketirani o svojim navikama u ishrani, kao i eventulanom konzumiranju duvana i alkohola.

Ispitano je i zdravlje i koncentracija njihove semene tečnosti, i vođenja evidencija o svakom koraku IVF tretmana kod svakog pojedinačnog para.

U tri četvrtine slučajeva jajne ćelije su uspešno oplođene, a zatrudnelo je nešto ispod četiri na svakih deset žena.

Nalazi brazilske studije ukazuju da neki vitamini, minerali i amino kiseline u ishrani muškarca mogu da utiču na bolje izglede IVF oplodnje, dok višak alkohola, kafe, pušenje, kao i hormoni iz crvenog mesa mogu negativno da deluju.

Parovi koji se podvrgavaju tretmanu plodnosti, treba da znaju da način života i ishrana oba partnera mogu da utiču na izglede da se ostvari uspešna trudnoća, zaključuje brazilski tim.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs