Translate text

ishrana muškarca bitna za uspešnost veštačke oplodnje
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

Izgledi da in vitro oplodnja (IVF) bude uspešna se povećavaju ukoliko je ishrana muškog partnera bogata voćem i žitaricama, a siromašna crvenim mesom, alkoholom i kafom, ukazuje brazilska studija, obavljena u Centru za pomoć u oplodnji u Sao Paulu

Ženski reproduktivni problemi se već od ranije dovode u vezu s telesnom težinom, pušenjem i konzumiranjem alkohola, ali se dosad nije znalo da ti faktori utiču i na uspešnost muškog partnera u IVF oplodnji, prenosi Rojters.

Osim navedenih faktora, na koncentraciju i pokretljivost spermatozoida negativno utiču i pušenje, povišen indeks telesne mase (BMI) muškarca, kao i proređeni dnevni obroci.

U studiji je učestvovalo 250 muškaraca, koji su sa svojim partnerkama bili podvrgnuti IVF tretmanu. Ovi muškarci su anketirani o svojim navikama u ishrani, kao i eventulanom konzumiranju duvana i alkohola.

Ispitano je i zdravlje i koncentracija njihove semene tečnosti, i vođenja evidencija o svakom koraku IVF tretmana kod svakog pojedinačnog para.

U tri četvrtine slučajeva jajne ćelije su uspešno oplođene, a zatrudnelo je nešto ispod četiri na svakih deset žena.

Nalazi brazilske studije ukazuju da neki vitamini, minerali i amino kiseline u ishrani muškarca mogu da utiču na bolje izglede IVF oplodnje, dok višak alkohola, kafe, pušenje, kao i hormoni iz crvenog mesa mogu negativno da deluju.

Parovi koji se podvrgavaju tretmanu plodnosti, treba da znaju da način života i ishrana oba partnera mogu da utiču na izglede da se ostvari uspešna trudnoća, zaključuje brazilski tim.

 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs