Translate text

Surogat majka
Ocena korisnika: / 27
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Skoro da nema metode u medicini koja je kontroverzna već po svom nazivu i koja u glavama onih koji čekaju potomstvo i ljudi koji prate ili razmišljaju o ovoj temi ne izaziva velike dileme i strahove. Biti u drugom stanju i tako doneti na svet dete za bračni par koji ne može ostvariti tu sreću je nesumnjivo human gest u pravom smislu reči ili je rentiranje materice uz materijalnu nadoknadu.

 

Sve dosadašnje analize su pokazale da su neosnovani strahovi o uticaju surogatstva na sreću potomka ili surogat porodice. Čak su surogat porodice održavale kontakt sa surogat majkama u više od 2/3 slučajeva , a skoro sve majke su imale dobar odnos sa surogat majkama. Takođe skoro sve majke izjavljuju da nemaju strah od odnosa surogatmajke i deteta. Surogat majke po istraživanjima pokazuju više ljubavi i topline prema bebama , nego roditelji iz dece rođene prirodnim putem. Nema registrovanog slučaja problema preuzimanja bebe od surogat majke. Surogat porodice poseduju  kvalitetnije veštine uroditeljstva nego prirodne porodice. Trećina surogat majki su krvne srodnice ili dobre prijateljice majke primaoca.

Svi vidovi roditeljstva, kao što su kvaliteti roditelja, emotivna povezanost, toplina i odgovornost majke prema detetu, bili su u istraživanjima bolje ocenjeni kod surogat porodica nego kod prirodnih porodica.

Deca iz surogat porodica ne pokazuju razliku u ponašanju, temperamentu, opštoj aktivnosti, prilagodljivosti novim situacijama i predvidljivosti reakcije  u odnosu na decu iz prirodnih porodica.

Anonimnost je veoma različita u odnosu surogat majke i porodice primaoca. Sve surogat majke slobodno govore o svojoj trudnoći. Porodice primaoci različito se odnose prema ovoj istini i veoma često, skoro polovini slučajeva ni roditeljima ne govore o načinu roditeljstva, ali zato češće upoznaju prijatelje o surogat roditeljstvu.

Zakonska regulativa je neujednačena od države do države. U SAD većina saveznih država dozvoljava surogat roditeljstvo, sem države Nju Džersi, Mičigen i Arizona. U V.Britaniji surogat majka se plaća, kao i u Izraelu, dok je u Australiji, Holandiji i Francuskoj zabranjeno plaćanje. Pravne regulative nema u Srbiji, Grčkoj i  Irskoj  a zabrana postoji u Nemačkoj i Austriji.

Morate priznati da su vas podaci o problemu surogat majke prijatno iznenadili, kao i nas kada smo se sa njima upoznali. Dobro je da je tako.

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs