Translate text

Pacijentove matične ćelije leče oštećenja nastala srčanim udarom
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Napisao Cryo - Save   

 

Tokom "Meseca Srca" prošle godine, naučnik je otkrio da srce koje kuca u novorođenom mišu može regenerisati samo sebe nakon povrede. Od tada traju pokušaji da se utvrdi tačan mehanizam koji bi mogao da pomogne odraslom ljudskom srcu da sebe regeneriše. Iznenađujuće, matične ćelije nisu bile uključene.

Sada, drugi tim istraživača koristi matične ćelije prikupljene iz srca pacijenta da bi reparirali ožiljak koji je nastao infarktom miokarda.

Unutar godinu dana, količina ožiljačnog tkiva je bila prepolovljena i zabeleženo je povećanje novog mišićnog tkiva srca, a sve prema malom bezbednosnom ispitivanju u 25 pacijenata obolelih od infarkta miokarda.

Kada dođe do obustavljanja protoka krvi ka srcu, srčani mišić ne dobija kiseonik. Dolazi do smrti/ishemije delova srčanog mišića. Ovakvo odumrlo tkivo biva zamenjeno ožiljkom - umanjujući mogućnosti srca da pumpa krv po celom telu.

 

 

Da bi se zamenilo ovo ožiljačno tkivo, tim koji je vodio Eduardo Marban iz "Cedars Sinai Instituta za srce", počeo je istraživanje koristeći matične ćelije koje su dobijene iy srčanog mišića samog pacijenta. Objašnjenje je sledeće:

Srce ima prirodnu mogućnost da popravi minorne defekte tako što generiše nove mišićne ćelije i time menja one koje su odumrle. Oko 1% do 2% ćelija srčanog mišića odumre tokom svake godine, a one bivaju zamenjene upravo na ovaj način. Ovaj proces nije dovoljan da bi se regenerisala jedna trećina srčanog mišića, koja tipično biva oštećena tokom infarkta miokarda, međutim Marban i njegov tim su odlučili da stimulišu ovaj proces.

1. Unutar 5 nedelja od srčanog udara, tuba je uvedena u venu na vratu i spuštena do srca.

2. Mali uzorak srčanog tkiva je uzet (veličine suve grožđice) tako što je provučena tanka igla kroz vene.

3. Matične ćelije su izolovane iz ovog uzorka, pospešene da rastu i ekspandovane (umnožene).

4. Između 12 i 25 miliona ovih ćelija vraćeno je nazad u arterije koje pohranjuju srčani mišić.

Prema navodima BBC-a, pre lečenja, tkivo ožiljka zauzimalo je prosečno 24% leve srčane komore, glavne pregrade u srcu. Ovaj broj je spušten na 16% nakon 6 meseci posle terapije i na 12% nakon godinu dana.

"Rasformirali smo ožiljak i zamenili ga živim srčanim mišićem", rekao je Marban. "Ovakva 'terapautska regeneracija' bila je Sveti Gral ćelijske terapije."

Međutim, nije došlo do povećanja u mogućnostima srca da pumpa ili do povećanja količine krvi koja je izlazila iz srca.

"Ako bi uspeli da regenerišemo celokupno srce, onda bi pacijent bio kompletno zdrav", rekao je Marban. "Još uvek nismo uspeli da do toga dođemo, ali uspeli smo da polovinu povrede ukolnimo, a to je veoma dobar početak."

Ova tehnologija se razvije od strane firme CAPRICOR Inc. iz Los Anđelesa, SAD, koju je osnovao Marban. Kompanije će testirati ovaj pristup na još 200 pacijenata u drugom od tri istraživanja koja se zahtevaju, a ukoliko bude uspešno terapija bi mogla biti dostupna do 2016. godine.

Ovaj rad publikovan je u The Lancet žurnalu 14. Februara 2012.


 

 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs