Translate text

Uspešno lečenje tumora mozga matičnim ćelijama dobijenim iz krvi pupčanika, sačuvanim kod Cryo-Save banke.
Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 
Napisao Administrator   

Devojčica iz grada Cadiz  (Španija) oporavlja se od tumora mozga posle lečenja matičnim ćelijama dobijenih iz krvi njenog pupčanika 

Kada je Alba, devojčica iz grada Cadiz (Španija), rođena, njeni roditelji odlučili su da sačuvaju matične ćelije iz krvi njenog pupčanika. “Želeli smo da budemo sigurni da ona može na njih da računa ako jednog dana razvije neku ozbiljniju bolest”. I tako, u Januaru 2007, preko kompanije “Crio-Cord” iz Španije, podružnicom kompanije “Cryo-Save”, oni su aplicirali za uslugu banke matičnih ćelija “Cryo-Save”. Dve godine nakon rođenja dete je dijagnostikovano sa meduloblastomom, vrstom tumora mozga. Odeljenje onkologije na “Niño Jesús” bolnici iz Madrida, vođeno dr Luis Maderom, izvršili su transplantaciju matičnih ćelija: danas je Alba devojčica od četiri godine koja vodi normalan život. Ovo je prvi slučaj u Španiji da se koriste matične ćelije dobijene iz pupčanika za ovakvu vrstu lečenja.

Proces lečenja 

Proces lečenja meduloblastoma započet je hirurgijom da bi se odstranio najveći deo tumora mozga. Prateći hirurgiju, Alba je primila lečenje hemoterapijom da bi se smanjio residualni tumor i potom primila dodatnu intenzivnu hemoterapiju da bi se kompletno odstranile sve tumorske ćelije. Ali, hemoterapija ne uništava samo ćelije raka već i zdrave ćelije pacijenta kao i ćelije krvi i imunološkog sistema. Upravo iz ovog razloga imuni sistem mora biti izgrađen ponovo transplantiranjem matičnih ćelija.

S toga translantacija je izvršena koristeći matične ćelije iz njenog pupčanika, koje su prepuštene fizijatrima Madridske bolnice za korišćenje u terapiji,  iz glavnog centra za čuvanje “Cryo-Save” u Belgiji. Nakon transplantacije, matične ćelije migriraju ka koštanoj srži gde počinju proizvodnju belih krvnih zrnaca , crvenih krvnih zrnaca i trombocita, tako započinjuči regeneraciju krvnog sistema. Potom, nakon 60 dana od transplantacije, nove matične ćelije su transplantirane, ovoga puta iz periferne krvi deteta da bi se ubrzao system trombocita. Četrnaest meseci nakon transplantacije, dete je kompletno izgradilo njen krvni sistem i počelo da živi normalan život, pored potrebnih periodičnih provera.

 

Prvi slučaj u Španiji”

Dr Luis Madero, načelnik Odeljenja onkologije Madridske bolnice “Niño Jesús”, bio je odgovoran za lečenje Albe i njeno praćenje. On je naglasio da je ovo jedinstven slučaj u Španiji. “Korišćenje matičnih ćelija da bi se regenerisao krvni sistem je veoma dugo lečenje za ovu vrstu raka. Ono što čini ovaj slučaj jednistvenim , je da su po prvi put u našoj zemlji koristili matične ćelije za lečenje a koje su dobijene iz bebine krvi”.

“U prethodnim godinama, transplantacija matičnih ćelija iz pupčane vrpce je doživela ekspanziju. Pogotovo u slučaju blizanaca, ove ćelije su najbolja opcija” kaže dr Madero.

 “Naša najbolja investicija”

Albini roditelji, Santiago, inženjer, i Teresa, profesor književnosti, slažu se da je prezervacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika male Albe bila njihova najbolja investicija. “Interesovanje za stem ćelijama”, kaže gospodin Santiago, “došlo je iz mog interesovanja za naučne programe”. On je video program o lečenju Parkinsonove bolesti matičnim ćelijama. “U to doba, moj otac je imao Alchajmerovu bolest i ja sam bio svestan da se matične ćelije koriste u lečenju degenerativnih bolesti. Nisam oklevao i rekao sam mojoj ženi: ‘Hajde da osiguramo život našem detetu, možda će joj to jednog dana spasiti život’ “. Albina majka, Teresa Molina, kaže da je one videla rođenje svog deteta dva puta, a drugi put, posle transplantacije, osećaj je bio bolji nego prvi put. Oba roditelja preporučila su isto: “čuvanje pupčanika je klađenje na budućnost, životno osiguranje koje Vam možda nikada neće trebati, ali Vam može spasiti život”.

Zadovoljstvo Cryo-Save-a

Arnoud van Tulder, generalni direktor kompanije “Cryo-Save”, dao je sledei komentar: “Cryo-Save je ponosan na svoje učestvovanje u procesu Albinog lečenja. Ovo je razlog zašto roditeljima nudimo uslugu čuvanja matičnih ćelija njihovih novorođenčadi, za njihovu porodicu.”

“Ovo potvrđuje da je krv iz pupčanika odličan izvor matičnih ćelija. Matične ćelije iz krvi pupčanika su najmlađe u ljudskom telu i stoga imaju veći potencijal za medicinsku primenu.”

“Skorije studije potvrđuju eksponencijalni rast u korišćenju ovih ćelija svuda u svetu i rezultati dobijeni iz aplikacija matičnih ćelija dobijenih iz krvi pupčanika su ohrabrujući u velikom broju oboljenja, uključujući leukemiju, limfome i urođene mane koštane srži.”

“Ovo uspešno lečenje pokazuje našu posvećenost zdravlju naših klijenata i potvrđuje korisnost čuvanja Vaših matičnih ćelija, kao i kvalitet našeg procesa obrade i čuvanja.”

 

LIFE R.F. d.o.o.
Bulevar Zorana Djindjica 2a
11070 Novi Beograd
tel: 011/2018-955
fax: 011/2018-959

 

 

 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs