Translate text

Anksioznost
Ocena korisnika: / 4
LošeNajbolje 
Napisao Dr Mirjana Popović, DZ Dijagnostika   

Anksioznost je stanje koje se karakteriše osećajem unutrašnje uznemirenosti,napetosti, uplašenosti, straha da će se nešto strašno dogoditi iako ne postoji realna opasnost za takvo stanje.Po Frojdu anksioznost je stanje napetosti i uznemirenosti pred unutrašnjom opasnošću,nju izazivaju potisnuti sadržaji koji nisu ni u kakvom direktnom odnosu sa postojanjem spoljašnje draži ili opasne situacije.

Promene se odražavaju na:

- psihološkom planu u vidu unutrašnjeg nemira i napetosti, nedefinisanim strahom, bespomoćnosti, osecaja vitalne ugroženosti, razdražljivosti, nesanice, teškoće u koncentraciji, - psihomotornom u vidu motornog nemira, mišićne napetosti, tremora, grčeva, promene mimike, zamora  i od strane, - vegetativnog sistema u vidu ubrzanog rada srca, ubrzanog disanja, osećaja gušenja, pojačanog znojenja, pojačanog nagona za mokrenjem, povraćanjem, dijarejom, bledilom i crvenilom kože, proširenim zenicama, zamagljenim vidom, vrtoglavicom.

Anksiozna osoba svoje stanje opisuje kao da su gotovo uvek na ivici da puknu ili se osecaju “kao napeta puška”, zato se veoma lako trgnu ili uplaše na najmanji povod. Anksioznost je do izvesnog stepena obično iskustvo koje poznaje svaki čovek u vidu drhtanja,osecaja knedle u grlu,bola u želucu. Kod normalne anksioznosti osoba poseduje kapacitete da se suoči sa izvorom straha,da ga stavi pod kontrolu i da ga prevazidje. Nekad je jako teško saznati u kom trenutku normalna anksioznost prelazi u patološku.

Anksioznost i panični napadi jesu rezultat nagomilanog, akumuliranog stresa u životu pojedinca. Zato je najbitnije da se  izbegavaju  stresne situacije. U toku perioda jakog stresa, naš um želi da se izbori i izađe na kraj sa tim stresom, dok moguće fizičke i psihičke posledice dolaze tek kasnije. Zato je jako važno da ostanemo mirni i staloženi u svakom trenutku. Ako nam to postane navika, lakše i mirnije ćemo izlaziti na kraj sa stresnim situacijama u budućnosti. Kad smo smireni, naše samopouzdanje raste, jer je to jedino moguće kad smo mirni i čvrsti. Uopšte nije slučajno da ljudima naglo padne samopouzdanje kad im se dese panični napadi. Rad na podizanju samopouzdanja je neprocenjiv.


 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs