Translate text

10 istina i zabluda o kontracepciji
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao Prof.dr Nemanja Milinčić   

1.UPOTREBA KONTRACEPTIVNIH PILULA DOVODI DO POVEĆNJA TELESNE MASE

ISTINA: Kontraceptivne pilule na povećanje telesne mase dokazano je utiču isto kao i druge metode kontracepcije.

2.HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE SU ŠTETNE PO ZDRAVLJE

ISTINA: Ukoliko zdrava žena, bez prisutnih faktora rizika, upoterbljava pilule, njihov efekat na zdravlje je mnogo veči nego mogući rizici. Količina hormona u pilulama je minimalna a njihov sastav je vrlo sličan polnim hormonima koje luče jajnici.

3.UPOTREBA KONTRACEPTIVNIH PILULA IZAZIVA POREMEĆAJ MENSTRUALNOG CIKLUSA, POJAVU MASNE KOŽE I POJAČANU MALJAVOST

ISTINA: Menstrualno krvarenje je manje obilno i manje bolno, ciklus je ujednačen i predvidljiv, koža je čistija i nežnija i ne dolazi do pojačane maljavosti.

4.HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK POJAVE RAKA

ISTINA: Upotreba kontraceptivnih pilula pruža značajan stepen zaštite od pojave raka jajnika i endometrijuma ( sluzokože materice ). Pošto smo svi izloženi riziku pojave raka, pilula ne povećava ovaj rizik.

5.HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK POJAVE RAKA DOJKE

ISTINA: Rak dojke se češće javlja kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, mada nema dokaza da sam pilula dovodi do toga ili su korisnice pilule češće puta pregledana i da je karcinom dojke dijagnostikovan u ranoj fazi. Smatra se da je korist od pilula veća nego šro je rizik od pojave raka dojke jer se otklanjaju rizici od neplanirane trudnoće i abortusa.

6.HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK ZA POJAVU NEPLODNOSTI

ISTINA: Pilula povoljno utiče na plodnost žene jer smanjuje rizik od pojave infekcije i zapaljenja unutrašnjih polnih organa, vanmaterične trudnoće , endometrioze, cista na jajnicima.

7.UPOTREBA HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE MORA SE PREKINUTI NEKOLIKO MESECI PRE TRUDNOĆE

ISTINA: Ne mora se čekati nekoliko meseci posle upotrebe pilula da se ostane u drugom stanju, trudnoća će se normalno razvijati i ako nastane u prvom mesecu nakon prestanka upotrebe pilila.

8.POTREBNO JE PRAVITI PAUZE U KORIŠĆENJU KONTRACEPTIVNE PILULE

ISTINA: Pilulu možete bez pauze koristiti godinama. Pauze u korišćenju ne koriste ničemu osim što povećavaju rizik od neželjene trudnoće.

9.PRE ZAPOČINJANJA ILI TOKOM KORIŠĆENJA PILULE TREBA RADITI ANALIZE KRVI

ISTINA: Nisu potrebne analize krvi da bi ste koristili pilule, ali je zato neophodan opšti i ginekološki pregled uz merenje krvnog pritiska i proveru stanja krvnih sudova a zabraniti upotrebu cigareta. Ginekološke kontrolne preglede raditi jednom do dva puta godišnje.

10.HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE SE MOGU KORISTITI SAMO U ODEREĐENOJ STAROSNOJ GRUPI

ISTINA: Pilule se mogu koristiti od menarhe do menopauze, tj. od prve do poslednje menstruacije, tokom celog reproduktivnog perioda žene, dugi niz godina.

 

 

 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs