Translate text

10 istina i zabluda o kontracepciji
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao Prof.dr Nemanja Milinčić   

1.UPOTREBA KONTRACEPTIVNIH PILULA DOVODI DO POVEĆNJA TELESNE MASE

ISTINA: Kontraceptivne pilule na povećanje telesne mase dokazano je utiču isto kao i druge metode kontracepcije.

2.HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE SU ŠTETNE PO ZDRAVLJE

ISTINA: Ukoliko zdrava žena, bez prisutnih faktora rizika, upoterbljava pilule, njihov efekat na zdravlje je mnogo veči nego mogući rizici. Količina hormona u pilulama je minimalna a njihov sastav je vrlo sličan polnim hormonima koje luče jajnici.

3.UPOTREBA KONTRACEPTIVNIH PILULA IZAZIVA POREMEĆAJ MENSTRUALNOG CIKLUSA, POJAVU MASNE KOŽE I POJAČANU MALJAVOST

ISTINA: Menstrualno krvarenje je manje obilno i manje bolno, ciklus je ujednačen i predvidljiv, koža je čistija i nežnija i ne dolazi do pojačane maljavosti.

4.HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK POJAVE RAKA

ISTINA: Upotreba kontraceptivnih pilula pruža značajan stepen zaštite od pojave raka jajnika i endometrijuma ( sluzokože materice ). Pošto smo svi izloženi riziku pojave raka, pilula ne povećava ovaj rizik.

5.HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK POJAVE RAKA DOJKE

ISTINA: Rak dojke se češće javlja kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, mada nema dokaza da sam pilula dovodi do toga ili su korisnice pilule češće puta pregledana i da je karcinom dojke dijagnostikovan u ranoj fazi. Smatra se da je korist od pilula veća nego šro je rizik od pojave raka dojke jer se otklanjaju rizici od neplanirane trudnoće i abortusa.

6.HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK ZA POJAVU NEPLODNOSTI

ISTINA: Pilula povoljno utiče na plodnost žene jer smanjuje rizik od pojave infekcije i zapaljenja unutrašnjih polnih organa, vanmaterične trudnoće , endometrioze, cista na jajnicima.

7.UPOTREBA HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE MORA SE PREKINUTI NEKOLIKO MESECI PRE TRUDNOĆE

ISTINA: Ne mora se čekati nekoliko meseci posle upotrebe pilula da se ostane u drugom stanju, trudnoća će se normalno razvijati i ako nastane u prvom mesecu nakon prestanka upotrebe pilila.

8.POTREBNO JE PRAVITI PAUZE U KORIŠĆENJU KONTRACEPTIVNE PILULE

ISTINA: Pilulu možete bez pauze koristiti godinama. Pauze u korišćenju ne koriste ničemu osim što povećavaju rizik od neželjene trudnoće.

9.PRE ZAPOČINJANJA ILI TOKOM KORIŠĆENJA PILULE TREBA RADITI ANALIZE KRVI

ISTINA: Nisu potrebne analize krvi da bi ste koristili pilule, ali je zato neophodan opšti i ginekološki pregled uz merenje krvnog pritiska i proveru stanja krvnih sudova a zabraniti upotrebu cigareta. Ginekološke kontrolne preglede raditi jednom do dva puta godišnje.

10.HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE SE MOGU KORISTITI SAMO U ODEREĐENOJ STAROSNOJ GRUPI

ISTINA: Pilule se mogu koristiti od menarhe do menopauze, tj. od prve do poslednje menstruacije, tokom celog reproduktivnog perioda žene, dugi niz godina.

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs