Translate text

Prezervativi
Ocena korisnika: / 17
LošeNajbolje 
Napisao Dr Anđela Petrović-Milinković   

Kada pitam pacijentkinje šta koriste kao zaštitu od neželjene trudnoće, one obično odgovaraju – prezervativ. I to najčešće na početku veze, pretpostavljam, dok se partneri malo bolje ne upoznaju i dok se veza ne učvrsti.Mali broj parova sve vreme, do perioda odluke o željenoj trudnoći, upotrebljavaju kondom. Najčešće koriste Durex kondome,verujući da su oni najpouzdaniji.Na osnovu iskustava, kondom jeste najbolje sredstvo za zaštitu od seksualno prenosivih bolesti, ako se koristi od početka pa do kraja seksualnog odnosa, ali on nije najpouzdanije sredstvo kada je u pitanju zaštita od neželjene trudnoće.Kondom  je počeo da se koristi početkom 18.veka , kada je bio izrađen od creva ovce  U današnje verme kondomi su uglavnom od gume,izradjuju se u tri veličine, sa rezervoarom za skupljanje ejakulata ili bez njega.

Danas postoje muški i ženski kondomi.Od muških na tržištu su – lateks kondomi,lembskin kondomi i  najnoviji,poliuretan kondomi.

Lateks kondomi su efikasni u sprečavanju neželjene trudnoće,kao i u sprečavanju seksualno prenosivih bolesti uključujući i HIV.

Lembskin kondomi su napravljeni od jagnjeće crevne membrane.Oni imaju malepore,efikasni su u sprečavanju trudnoće,jer su pore nepropustive za spermatozoide,prijatniji su od lateks kondoma,ali ne štite od polno prenosivih bolesti i virusa kao što su HIV,hepatitis C i herpes.

Poliuretan kondomi su najnoviji na tržištu . Napravljeni su od tanke ,jake plastike,bolje od drugih kondoma prenose toplotu ,pa se tako produžava i zadovoljstvo. Preporučuju se osobama osetljivim na lateks.

Ženski kondomi podjednako efikasno obezbeđuju zaštitu od polno prenosivih bolesti.Oni sadrže spermicidno sredstvo-nonoksinol-9,pa tako i mehanički i hemijski sprečavaju neželjenu trudnoću ,a i smanjuju rizik od prenošenja gonoreje i hlamidije.Međutim,ovaj spermicid može da izazove iritaciju tkiva,čime se povećava rizik od prenošenja HIV virusa i drugih polno prenosivih bolesti.

Teorijska delotvornost kondoma mnogo je veća od njegove upotrebne delotvornosti-indeks trudnoće pri upotrebi kondoma iznosi 10 do 16 trudnoća na sto godina upotrebe.Prednost kondoma u odnosu na druga kontraceptivna sredstva , je u tome što osim zaštite od neželjene trudnoće ,obezbeđuje zaštitu od seksualno prenosivih bolesti .Praktično , potpun značaj je i dobio pojavom HIV/AIDS-a .Kako je veliki broj seksualno prenosivih bolesti i kako one imaju tendenciju porasta u svetu,kondom je  u tom smislu metoda izbora. Seksualno prenosive bolesti , ne samo što imaju određenu simptomatologiju koja svakako nije prijatna ,već zbog prisutne infekcije genitalnog trakta može doći do vanmaterične trudnoće,do steriliteta –kod oba pola , do spontanih pobačaja i prevremenih porođaja ,zatim do infekcija beba  u toku trudnoće ili u toku porođaja,koje mogu kod takve dece dovesti do pojave teških respiratornih oboljenja,meningitisa i sepse .U težim slučajevima , ove seksualno prenosive infekcije mogu oštetiti druge organe , kao što su srce , bubrezi,  mozak, jetra. Mogu izazvati karcinom grlića materice i u najtežem slučaju mogu imati fatalan ishod.

Zbog svega sto sam navela treba svakako koristiti kondom.Ali poželjno je upotrebljavati ga ispravno,od početka do kraja seksualnog odnosa .Ovo navodim jer ima parova koji koriste kondom samo u trenutku ejakulacije ,pa tako on gubi veliki deo svoje funkcije .Ne treba ga nositi u džepu ,jer temperatura tela menja njegova osnovna svojstva ,i uvek treba pogledati rok upotrebe .Relativno često se dešava da parovima pukne ili spadne kondom i tada uspaničeni dolaze kod mene da se savetuju.Uzrok tome je neadekvatna primena kondoma ili  istekao rok trajanja .Tada se obično pribegava pilulama ,, dan posle“ što opet nije dobro , jer je to hormonska bomba.Neretko sam bila u situaciji da mi se pacijentkinja obrati , jer nije uspela da izvadi kondom ,pa to moramo mi ginekolozi da radimo.Ukoliko par to ne bi primetio,zaostali kondom ili njegov deo u vagini prouzrokovao bi veoma jaku infekciju u narednom periodu.Zbog svega ovoga ,mi ginekolozi smo mišljenja da  uz kondom treba koristiti i neko spermicidno sredstvo, jer se time obezbeđuje najbolja zaštita ,a svakako je najefikasnije uzimati anti-bebi pilule i koristiti kondom ,i meni je drago što imam puno parova koji se odlučuju za takav način zaštite.Nažalost imam i parove koji imaju odbojnost prema kondomu,uz objašnjenje da ,,nije to taj pravi osećaj i ne mogu da uživaju u potpunosti „ .

Iz mog iskustva ,a verujem i mojih kolega ,kada parovi pravilno i redovno koriste kondom,evidentna je razlika u ginekološkom statusu pacijentkinja iz takvih parova.One nemaju nikada kondilome,niti problema sa sekretom , niti promene na grliću materice , a ni upale jajnika. I imaju sigurnu i zdravu reproduktivnu budućnost.  

www.21dan.com

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs