Translate text

Kontracepcija
Ocena korisnika: / 13
LošeNajbolje 
Napisao Dr Anđela Petrović - Milinković   

Vrste kontraceptivne zaštite

 

Osnovni koncept savremene medicine i perinatologije je pravo svakog deteta da se rodi telesno,duševno i emocionalno zdravo-počinje  sa  planiranjem porodice.PLANIRANJE PORODICE je  pravo i dužnost roditelja koji imaju za ostvarivanje želje za potomstvom na raspolaganju različite metode. Tako, za sprečavanje neželjene trudnoće  imamo dve mogućnosti:-da sprečimo začeće-da prekinemo neželjenu trudnoću.
Kako smo u 21.veku, ja imam duboko ubeđenje da će prekid neželjene trudnoće, abortus, kao višedecenijski metod planiranja porodice u Srbiji, u potpunosti zameniti, kao i svuda u svetu metod sprečavanja neželjene trudnoće. Pod KONTRACEPCIJOM  podrazumevamo skup metoda, postupaka i sredstava kojima sprečavamo nastanak začeća odnosno neželjenu trudnoću. Idealno kontraceptivno sredstvo  treba da je  neškodljivo, delotvorno, prihvatljivo, povratnog dejstva i jeftino. Kontraceptive primenjuju uglavnom žene, a za muškarce  postoje kondomi, prekinut snošaj i sterilizacija. Kontracepciju treba koristiti od početka seksualne aktivnosti pa do 6-12 meseci posle menopauze.Postoje sledeće kontraceptivne metode: 
1.Hormonska kontracepcija

2.Intrauterina kontracepcija

3.Mehanička i hemijska kontracepcija

4.Prirodne metode kontracepcije

5.Sterilizacija

 

HORMONSKA KONTRACEPCIJA

Saznanje da tokom trudnoće ne dolazi do ovulacije,dalo je ideju da bi stvaranje takvih okolnosti u organizmu žene moglo obezbediti  sprečavanje neželjenog začeća.Realizaciju takve mogućnosti obezbedilo je otkrivanje  hormona jajnika, estrogena i progesterona tridesetih godina prošlog veka.Sredinom prošlog veka uspešno su sintetisana jedinjenja slična prirodnom progesteronu koja deluju kada se koriste oralno, tzv. gestageni ili progestageni ,nakon čega  su se ispitivanja sa sintetičkim estrogenima i gestagenima ,u različitim kombinacijama i koncentracijama , pokazala potpuno efikasna u sprečavanju ovulacije .Tako je 1959.godine registrovan prvi oralni hormonski kontraceptiv.Do danas  je proizvedeno dosta  kontraceptivnih tableta,maksimalno usavršenih u smislu minimalne doze hormona ,vrste hormona sa najboljim efektom ,koji imaju beznačajne nus pojave,i imaju dominantno pozitivna dejstva na zdravlje žene uopšte,kao i reproduktivno zdravlje.Kombinovana oralna kontracepcija(KOK)  sprečava ovulaciju,utiče na karakteristike materične sluzokože u smislu nemogućnosti da se implantira oplođena jajna ćelija,smanjuje viskoznost cervikalne sluzi i umanjuje pokretljivost jajovoda .Uz to ima niz dobrih efekata na organizam jer obezbeđuje redovne menstruacije,koje nisu obilne ni bolne,utiče dobro na kožu i kosu. Smatra se da protektivno utiče na malignitete creva i jajnika,a ne utiče na malignitete dojke.Preporučuje se  svim zdravim osobama,a kontraindikovana je kod teških kardiovaskularnih oboljenja,tromboflebitisa,malignih oboljenja,i nekih hroničnih ili autoimunih bolesti.Na tržištu postoji više vrsta KOK kao Yasmin,Mercilon,Logest,Jeanine,Diane 35,za svakoga  prema potrebama.Imaju najveći kontraceptivni učinak.

U hormonsku kontracepciju spadaju i transdermalna kontracepcija,koji se primenjuju jednom nedeljno,kao i preparati sa dugotrajnim delovanjem kao injekcije,potkožni implanti i  svima poznate pilule za postkoitalnu kontracepciju tzv.pilula DAN POSLE- koja se koristi nakon rizičnog odnosa, bilo da su u pitanju plodni dani ili da slučajno nije uspeo naki drugi vid kontracepcije.Devojke se često odlučuju na ovakav vid kontracepcije ,ali moraju biti veoma obazrive,jer njihova primena nije  bezazlena .U uputstvu obično piše da se mogu uzeti u roku od 72 sata nakon nezaštićenog odnosa.međutim, i zovu se pilule ,,dan posle,, jer što ih pre uzmete efekat je bolji,po mogućstvu unutar 2 sata od seksualnog odnosa,a sledeće uzimanje  je za tačno 12 sati nakon prvog.Tada je efekat mnogo bolji jer pilule(Postinor tablete) mogu u kratkom vremenu obzirom na karakteristike materične sluzokože u vreme ovulacije, i dužinu života jajne ćelije i spermatozoida, adekvatnije da deluju menjajući potpuno uslove za implantaciju oplođene jajne ćelije.Mi ne savetujemo čestu upotrebu ovih tableta (maksimum 2 puta godišnje ) ,jer one zapravo predstavljaju hormonsku bombu i mogu izazvati hormonske poremećaje u smislu produženih ili obilnih krvarenja ili se uopšte mogu odraziti na hormonski status osobe.Često je bilo slučajeva kada su ove tablete uzete unutar 72 sata od nezaštićenog odnosa ,ali je ipak došlo do trudnoće,čak spontanih pobačaja ili vanmaterične trudnoće.

INTRAUTERINA KONTRACEPCIJA

Poznato je da strana tela u materici imaju antifertilitetni efekat.Tako,početkom prošlog veka stiču se prva iskustva sa INTRAUTERINIM ULOŠCIMA (IUU),kod nas popularno nazvanim  ,,spiralama,,.Deluju na nivou materice tako što ometaju biohemijsko sazrevanje endometrijuma i izazivaju enzimske promene u njemu ,a ujedno deluju i spermatotoksično.Preporučuju se ženama koje su završile sa rađanjem ili imaju bar jedan porođaj.Aplikuju se kod prethodno pregledane  i ispitane žene , idealno na kraju menstruacije(poslednji dan mensesa ) .

IUU mogu biti nemedicirani  i medicirani .Nemedicirani su izrađeni od inertnog polietilenskog materjala,najlona ili nerđajućeg čelika .Mogu ostati u materici do menopauze,naravno uz redovne kontrole. Medicirani IUU sadrže bioaktivne materije,kao bakar,srebro i hormone i menjaju se na 4-5 godina,uz redovne kontrole. Na našem tržištu je IUS-INTRAUTERINI SISTEM –MIRENA  koji sadrži gestagen u sebi,tako da osim kontraceptivnog ima dobar učinak kod obilnih i iregularnih krvavljenja i drugih ginekoloških stanja.

 

MEHANIČKA I HEMIJSKA KONTRACEPCIJA

Upotrebom mehaničke kontracepcije sprečava se ulazak spermatozoida u cervikalni kanal materice.Tu spadaju kondomi,muški i ženski,ali nikada se ne koriste istovremeno.Dijafragmu čini čvrst obruč preko koga je navučena gumena membrana,stavlja se vaginalno pre seksualnog odnosa i ostavlja u vagini još najmanje šest sati posle odnosa.Cervikalne kape se prave od gume ili plastike u različitim veličinama,i postavljaju se na grlić materice.Uglavnom  se na koriste.Vaginalni tamponi od platna ,vune ili sunđera natopljeni sirćetom,limunovim sokom ili uljem koriste se kod nekih primitivnih naroda.Postkoitalna ispiranja  takođe se primenjuju,ali treba imati u vidu da spermatozoidi prodiru u cervikalni kanal već za 90 sekundi nakon ejakulacije.

Hemijska kontraceptivna sredstva deluju spermicidno i mehanički,jer se stavljaju u vaginu neposredno pre odnosa.U vidu su vaginalnih krema,tableta,pasta,želea,pena,ABF i C film,stavljaju se u vaginu određeno vreme pre odnosa i imaju različito vreme delovanja.Kod nas na tržištu veoma su popularni Farmateks preparati .

 

PRIRODNE METODE KONTRACEPCIJE

Ove metode se zasnivaju na pretpostavci  da  do ovulacije dolazi samo jednom mesečno. Smatra se da žena koja ima ciklus od 28 dana , ima ovulaciju 14. dana ciklusa  ,najranije 2 dana pre  ili 2 dana posle tog dana.Ako se uzme u obzir da  su spermatozoidi najvitalniji 48 sati,a jajna  ćelija živi 24 sata , fertilni period bi trajao od 10. do 17. dana ciklusa.Iskustva su pokazala da to u praksi  ipak nije tako,a naročito nije primenljivo za žene koje imaju neredovne menstrualne cikluse odnosno nemaju mensese na 28 dana. Takođe , zna  se da  se u vreme ovulacije povećava bazalna temperatura za oko 0,3 stepena,pa se i merenje ove temperature koristi,mada danas više za osobe koje žele da ostanu u drugom stanju,a ne obratno.Najčešće primenjivan metod iz ove grupe je svakako prekinuti snošaj ili coitus interruptus,kada se odnos prekida pre ejakulacije odnosno ejakulacija se ne izvrši u vagini.Metoda je nesigurna budući da izvesna količina spermatozoida dospe u vaginu i pre ejakulacije.

STERILIZACIJA

Sterilizacija je operativni postupak kojim se muškarcu ili ženi definitivno oduzima raproduktivna sposobnost.U nekim zemljama Zakonom i Ustavom je definisana kao metoda regulacije fertilnosti,a u nekim  se radi iz medicinskih razloga.Takođe su precizirani uslovi za njeno izvršenje.Ona se može izvršiti razboritoj ,zdravoj osobi,starijoj od 35 godina,a da zahvat ne ugrožava život.Kod žena operacija podrazumeva podvezivanje ili resekciju jajovoda,a kod muškaraca vazektomiju,resekciju semenovoda.

Dr Anđela Petrović-Milinković

www.21dan.com

 

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs