Translate text

Oralna kontracepcija
Ocena korisnika: / 33
LošeNajbolje 
Napisao Dr Anđela Petrović-Milinković   

ISKUSTVA 

 

Kada me pacijenti pitaju koje bih im kontraceptivno sredstvo preporučila, ja nemam nikakvu dilemu. Uvek im preporučujem anti-baby pilule odnosno KOMBINOVANU ORALNU KONTRACEPCIJU. Preko 70% žena u reproduktivnom dobu u svetu uzima ovu vrstu kontracepcije, čak i godinama, što nama zvuči zabrinjavajuće. To znači uzimaju 20, 30 godina tablete, a po svetskim protokolima žene mogu da uzimaju ove tablete do 55-e godine života. Naravno pacijent  želi da zna zašto baš ta vrsta kontracepcije, a ne neka druga.

Prvo,oralna kontracepcija je najbezbednija,tj. sigurnija u odnosu na druge vidove kontracepcije  , znači obezbeđuje skoro 100% zaštitu od trudnoće , nema nikakve posebne nus pojave,zdravoj osobi ne može da šteti ,ima mali broj kontraindikacija,a praktično nema nikakvog štetnog dejstva. Najčešća pitanja koja mi postavljaju ,,neverne Tome“ su: -da li postoji rizik od karcinoma , da li će da im izrastu brada i brkovi , da li će posle moći da imaju decu. Ja  im odmah odgovaram:-nema rizika od karcinoma,neće im izrasti brada i brkovi , jer u pitanju su isključivo ženski hormoni,a ne muški,šta više u sastavu pilule mogu biti antiandrogeni-hormoni koji sprečavaju pojavu  maljavosti , a na temu neplodnosti,o tome nema ni govora,jer ove tablete samo povećavaju reproduktivnu sposobnost zahvaljujući mehanizmu svog delovanja.

 

Saznanje da se folikuli jajnika ne razvijaju u toku trudnoće,podstaklo je na razmišljanje o veštačkom izazivanju stanja sličnom onom u trudnoći,koje bi dovelo do privremenog mirovanja jajnika.

Hormoni jajnika,estrogeni i progesteron ,otkriveni su i izolovani tridesetih godina prošlog veka,a realizacija ovakve ideje bila je omogućena stvaranjem  gestagena ili progestagena ,sintetičkih progesterona ,koji su pokazivali aktivno dejstvo i nakon oralne primene.Ispitivanja sa primenom kombinovanih preparata koji sadrže estrogene i gestagene ,su pokazala potpun efekat u sprečavanju ovulacije ,te je tako 1959.godine  stvorena prva kontraceptivna pilula.Od tada do danas registrovano je više vrsta kontraceptivnioh pilula ,sa različitim koncentracijama odnosno dozama hormona,tako izbalansiranih,da pružaju maksimalni kontraceptivni učinak,a minimalnu pojavu pratećih efekata , sa ciljem da  se dejstvo tablete očuva,a doza hormona sve više smanjuje .

Kontraceptivne tablete sprečavaju neželjenu trudnoću delujući na nekoliko nivoa:

  • inhibiraju,sprečavaju ovulaciju odnosno sazrevanje folikula jajnika tako što estrogeni i gestageni u tableti suprimiraju lučenje gonadotropnih hormona,tj.deluju na nivou hipotalamus-hipofiza,pa izostaju stimulativni efekti ovih hormona na jajnike ,što kao posledicu ima smanjeno lučenje LH  (luteinizirajućeg hormona) hipofize i na taj način izostaje ovulacija
  • menjaju karakteristike materične sluzokože ,tako da je pre vremena transformišu iz proliferativnog u sekretorni tip ,odnosno stvaraju hipoplastični endometrijum i time onemogućavaju implantaciju oplođene jajne ćelije
  • utiču na karakteristike cervikalne sluzi ,koja postaje gusta,viskozna,oskudna i tako otežava prolazak spermatozoida ,čak ih potpuno može onemogućiti u prolasku ka materici
  • pojačavaju pokretljivost glatke muskulature jajovoda  i time , brže nego što bi to bilo fiziološki transportuju jajnu ćeliju do materice
  • usporavaju pokretljivost spermatozoida

Sva ova dejstva oralnih kontraceptivnih tableta prestaju nakon 24-36 sati ,tako da ,  na pitanje kada mogu da planiraju trudnoću po prestanku uzimanja ovih tableta,ja odgovaram – odmah .

Prema mehanizmu delovanja , kontraceptivne tablete deluju po tipu konvencionalne -jednofazne terapije i sekvencijalne-dvofazne terapije .Kod jednofazne terapije,  tablete se uzimaju od prvog dana menstrualnog ciklusa,svakoga dana u isto vreme.Poželjno je da to bude u intervalu  od 8-10 h ili 20-22 h tokom 21 dana,a zatim se pravi pauza od 7 dana , kada se tablete ne uzimaju,a osmog dana se počinje sa novom kutijom .Naravno zaštita od trudnoće postoji sve vreme.Ovu metoda je danas najzastupljenija u svetu.Kod dvofazne terapije,tablete estrogena se uzimaju od 5.-19. dana ciklusa ,a od 20.-24. dana  se uzimaju tablete estrogena i gestagena.

U toku uzimanja oralnih kontraceptiva dolazi do redovnih krvarenja na svakih 27-28 dana.

Naravno,kao i svaki lek,i ove tablete imaju svoje kontraindikacije i neželjene dejstva.

Što se tiče kontraindikacija,one su objektivne ,ali na sreću nije ih mnogo.To su prethodne ili sadašnje vaskularne bolesti, kao tromboembolija, tromboflebitis, ateroskleroza, cerebralni insult, infarkt miokarda, sistemske bolesti, kao lupus eritematodes, teška oštećenja jetre, hipertenzija, oboljenja srca, karcinomi itd. Kod epilepsije,šećerne bolesti, migrene, proširenih vena, pušenja ako žena ima preko 35 godina  i sl. treba biti obazriv.

Od nus pojava – negativnih , mogu sa javiti mučnine,glavobolje,diskretne promene raspoloženja,bolovi u dojkama,laka nadutost stomaka ,iregularna krvarenja  ,tipa intermenstrualnih krvarenja,slabih krvarenja i probojna krvarenja,ili pak izostanak menstrualnog krvarenja.Porast telesne mase se retko javlja,a posledica je zadržavanja vode u organizmu,kao što se to može desiti i u toku trudnoće. Sve te pojave uglavnom nisu zabrinjavajuće i prolaze u prva tri meseca uzimanja kontraceptivnih pilula ,dok se organizam ne adaptira .

 

Od pozitivnih nus pojava ove tablete regulišu menstrualni ciklus , jer mensesi dolaze redovno, nestaje bol u toku mensesa, menstrualna krvarenja su manje obilna i obično kraće traju. Smanjuju pojačanu maljavost,utiču na pojavu akni,poboljšavaju kvalitet kože i kose ,nestaju tegobe vezane za PMS .U slučaju policističnih jajnika,ove tablete dovode do nestajanja cistica,a ako se otkrije endometrioza,one se primenjuju kao terapija,često postoperativno i u kontinuitetu,bez pauze od 7 dana ,a tokom 6 meseci.Takođe,zbog mehanizma dejstva kontraceptivnih pilula,mi ih koristimo u lečenju steriliteta,jer njihovom primenom u nekom kraćem periodu,stimulišemo reproduktivnu funkciju jajnika.

 

Pre nego što damo predložene oralne kontraceptive ,kod svake  žene potrebno je uraditi određena ispitivanja,koja nas upućuju na to da li je ona zdrava ili ne , za njihovo uzimanje.To bi podrazumevalo rutinski ginekološki pregled,ultrazvučni pregled male karlice,kolposkopski pregled i uzimanje brisa na Papanikolau test kao i laboratorijski pregled krvi,u smislu kompletne krvne slike,faktora koagulacije i biohemijskih analiza .Ako neki od nalaza nije u  fiziološkim granicama i upućuje na oštećenje nekog organa,konsultovaćemo kompetentnog specijalistu ili ako pacijent ima još neko osnovno oboljenje,tražimo mišljenje ordinirajućeg lekara.

Preporuka za dužinu uzimanja kontraceptivnih pilula,po protokolima za naše podneblje je 5 godina ,bez pravljenja pauza,osim onih od 7 dana koje se podrazumevaju ,uz redovne kontrole koje se obavljaju jednom godišnje.

Iskustva pokazuju da su žene i devojke veoma zadovoljne ovim tabletama,da ih rado uzimaju i same dolaze da ih traže ,što je lepo  čuti,obzirom  na doskorašnji negativan stav prema njima koje su imale.Same su se uverile da se od tableta ne goji,ne dobija brada i brkovi,bezbrižno vode ljubav i ne misle o neželjenim posledicama.Takođe, svetski podaci nam govore da ove tablete deluju protektivno kada je reč o karcinomu jajnika i creva, ne utiču na pojavu karcinoma dojke,a povoljno deluju kod displazija dojke koje skoro svaka žena ima.Zbog onih pozitivnih nus pojava ,ove tablete mi preporučujemo u lečenju policističnih jajnika,akni,pojačane maljavosti,neredovnih menstruacija,bolnih menstruacija endometrioze.

Na tržištu je veliki izbor ovih tableta,za svačiju potrebu i razlog uzimanja.Sa najnižom dozom hormona su Logest i Mercilon,zatim Yasmin koji je napravljen posebno da ne zadržava tečnost i time je obezbeđena konstantna telesna masa,za maljavost i akne veoma efektni Diane 35 i Jeanine ,zlatni standardi,dugo na tržištu Mycrogynon 30 i domaći Legravan.Za svakoga po nešto,a u ime dobrog i kvalitetnijeg života i reproduktivnog zdravlja.

 

Dr Anđela Petrović-Milinković

www.21dan.com

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs