Translate text

Mehanička i hemijska sredstva
Ocena korisnika: / 11
LošeNajbolje 
Napisao Dr Anđela Petrović - Milinković   

Tokom poslednjih decenija puno se uradilo na kontraceptivnim preparatima koji se koriste vaginalno. Cilj je bio da se spreči dospevanje spermatozoida  iz vagine u matericu. Prvo uspešno vaginalno mehaničko kontraceptivno sredstvo - DIJAFRAGMA potiče još  iz 19.veka Sastoji se iz elastičnog prstena, preko kog je u obliku kupole zategnuta gumena membrana. U vaginu se postavlja tako da se podeli na dva dela i na taj način mehanički sprečava odlaganje spermatozoida u prednji deo vagine.

Postoje različiti tipovi dijafragmi-sa ravnim i spiralnim prstenom.Vrlo je važno primeniti pravilnu veličinu dijafragme (45-100 mm u promeru) koju izabere lekar nakon ginekološkog pregleda .Još nije sasvim precizno jasno  koliko vremena pre seksualnog odnosa treba postaviti dijafragmu (od 2 do 6 sati ) i koliko nakon odnosa treba da ostane u vagini ( 2 do 8 sati ).Uz to se preporučuje i da se u isto vreme upotrebljava i neko spermicidno hemijsko sredstvo kako bi se povećao kontraceptivni efekat.Kao nus pojave  u toku upotrebe dijafragme mogu da se jave iritacije i eventualno ascedentne infekcije urinarnog trakta zbog pritiska obruča na uretru.

KONDOM ili PREZERVATIV  je danas možda najupotrebljavanije kontraceptivno sredstvo .Osim što sprečava prodor spermatozoida  u vaginu, vrlo uspešno sprečava prenošenje seksualno prenosivih bolesti uključujući i AIDS .Postoje muški i ženski kondomi ,koji se nikada ne koriste istovremeno ,a kod nas  ih uglavnom koriste muškarci.Izrađeni su od gume ili lateksa,sa lubrikantom , u tri veličine , sa rezervoarom za skupljanje ejakulata ili bez njega.I ako ima svojih prednosti,dešava se da kondom spadne ili pukne  (uglavnom ako nije adekvatno čuvan- ne treba ga držati uz telo,npr.u džepu pantalona  zbog uticaja telesne temperature , već na sobnoj temperaturi , ili ako nije u roku trajanja ili ako je neadekvatno postavljen) , pa time i gubi svoje osnovne funkcije .

 

CERVIKALNE KAPE  su mehanička kontraceptivna sredstva koja  nisu našla veći odgovor u primeni zbog njihovog komplikovanog aplikovanja .Stavljaju se direktno na grlić materice,izrađene su od gume,plastike ili metala i u obliku su naprstka.Izrađuju se u 3 do 6 veličina,a savetuje se da se istovremeno koriste spermicidna sredtva kako bi se pojačao kontraceptivni efekat.Kontraindikacije za njihovu primenu su oštećen ili upaljen grlić materice.

VAGINALNA ISPIRANJA  se mogu sprovoditi nakon seksualnog odnosa,ali treba imati u vidu da spermatozoidi prodiru u matericu 90 sekundi nakon ejakulacije.

VAGINALNI TAMPONI  od platna,vune ili sunđera natopljeni limunovim sokom,sirćetom ili uljem kao mehaničko-hemijska kontracepcija koriste se još uvek kod nekih primitivnih naroda.

HEMIJSKA KONTRACEPTIVNA SREDSTVA deluju u smislu onemogućavanja kretanja spermatozoida  ka cervikalnom kanalu i materici  kao i onesposobljavanja njihove biološke funkcije.Ova spermicidna sredstva primenjuju se u vidu gela,krema,pena,supozitorija,vaginalnih tableta.Poslednjih decenija su se usavršila , tako da osim što deluju spermicidno,imaju i antibakterijsko i antivirusno dejstvo,pa sprečavaju infekcije u genitalnom traktu.Najviše upotrebljavani su svakako ABF i C film,kao i Pharmatex preparati.Zavisno od vrste stavljaju se vaginalno  manuelno ili pomoću aplikatora ,odmah ili određeno vreme pre seksualnog odnosa prema uputstvu i najčešće je u slučaju ponovljenih odnosa , bez obzira na dužinu njihovog delovanja potrebno  ponoviti aplikovanje.

Smatra se na osnovu dosadašnjih iskustava da ova kontraceptivna sredstva  ipak sama za sebe nisu dovoljna da bi se postigao maksimalan kontraceptivni učinak,pa se obično savetuje njihova kombinovana primena npr.ABF film i kondom .

 

Dr Anđela Petrović - Milinković

www.21dan.com

 

 

 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs