Translate text

Gubitak menstruacija izazvan upotrebom kombinovane hormonske kontracepcije (chc)
Ocena korisnika: / 6
LošeNajbolje 
Napisao dr Dragan Ćirović   

CHC ili popularno "anti-bebi pilule" predstavlja u većini slučajeva rešenje ne samo za zaštitu od neželjene trudnoće već i za mnoge druge poremećaje koji se javljaju u organizmu žene tokom njenog reproduktivnog perioda.

Dobri efekti hormonske kontracepcije
Poznat je pozitivan uticaj na poremećaje ciklusa, neuredna krvavljenja, cistične i policistične jajnike, pojavu folikularnih ("vodenih") cista, povećanu sklonost prema genitalnim infekcijama a samim tim i povećanu opasnost od vanmateričnih trudnoća, probleme sa masnom kožom i kosom, pojavu bubuljica, pojačanu telesnu maljavost. Takođe, uzimanjem hormonske kontracepcije štite se jajnici i sluznica materice od karcinoma. Ta zaštita traje i nakon prestanka uzimanja ovih lekova i to važi za jajnike čak 5 - 10 godina.  CHC smanjuje rizik i od dobroćudnih tumora materice tj. fibroida ili poznatije mioma. Smatra se da se displazije na dojkama mogu ublažiti uzimanjem hormonske kontracepcije. Pored svega ovoga treba reći da kada se radi o rizicima za karcinom dojke, veoma je bitno znati da je ovde najznačajnije da li se hormonska kontracepcija uzima pre prve do kraja iznešene trudnoće ili se uzima nakon jednog ili više porođaja.

Generalan je stav da je ne treba predugo uzimati pre prve iznešene trudnoće i da u tim slučajevima može predstavljati izvestan faktor rizika za karcinom dojke. Nakon porođaja smatra se da je njeno uzimanje skoro bezopasno . Pored medicinskih zdravstvenih efekata koje izaziva CHC postoje i veoma značajni kozmetički efekti na ženski organizam. Kako nakon početka uzimanja dolazi odmah do zadržavanja oko 2 l vode u organizmu to se odmah odrazi na izgled kože koja postaje "mlađa", čistija, mekša i "kvalitetnija" na dodir. Kosa postaje manje masna, poboljšanog kvaliteta. Raspoloženje se popravlja, oseća se priliv energije, popravlja se libido, žena izgleda svežije i oseća se mnogo bolje.


NEDOUMICE 


Iz svega ovoga moglo bi se zaključiti da se sprečavanje neželjene trudnoće ovim lekovima u šali može nazvati "kolateralnom štetom". Što se tiče sprečavanja neželjene trudnoće ne treba vršiti povremeno prekidanje uzimanja pilula radi navodnog odmora organizma ili povećanja sposobnosti ovih lekova da štite od začeća. To je besmislica koju na žalost povremeno saznamo iz razgovora sa pacijentima kojima su to "savetovali" njihovi ginekolozi. Među tim "savetima" na žalost ima i onih koji se svode na to da kontracepciju treba potpuno izbegavati zbog opasnosti od karcinoma dojke . Zbog toga je još uvek kod nas masovno prihvaćen abortus kao (naravno najgori) način kontracepcije koji između ostalog predstavlja mnogo veći rizik za karcinom dojke nego CHC. Međutim  ne znamo zbog čega sa ovom alarmantnom činjenicom ginekolozi vrlo retko upoznaju pacijente. Takođe treba imati na umu kada se kaže da primena kontracepcije povećava otpornost ženskog genitalnog aparata na infekcije, da se to ne odnosi na seksualno prenosive bolesti od kojih se ipak moramo štititi na drugi način.


NEŽELJENO


Naravno, kao i kod svih drugih lekova postoji i ona druga strana medalje. Pored uticaja na ubrzano starenje zidova krvnih sudova, što se procentualno može izraziti kao otprilike 5% na svakih 10 godina uzimanja, usled uticaja estrogena iz leka povećava se sklonost ka zgrušavanju krvi i potencijalno razvoju tromboze u velikim krvnim sudovima mnogih delova tela i organa, sa svim opasnostima koje one sa sobom nose. Zato treba prekinuti uzimanje ukoliko se pojave alarmantni znaci lošeg uticaja na cirkulatorni sistem: glavobolje (migrene), grčevi i bolovi u listovima nogu i drugim mišićima, smetnje sa vidom i sluhom, hipertenzija, lupanje srca, aritmije, osećaj gušenja ili bola u grudima, pojava suvog kašlja i slično. Ti problemi se mnogo češće i jače ispoljavaju kod pušača zbog već nastalih promena na njihovim krvnim sudovima, pa se upotreba CHC kod pušača ograničava vremenski do 35. godine života. Nepušači koji su zdravi mogu da je koriste sve do menopauze.Takođe zbog smrtonosnih poremećaja cirkulacije opasno je korišćenje kod bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa, prethodne tromboze ili tromboembolije. Ne sme se koristiti kod oboljenja jetre zbog oslabljene razgradnje leka i kod karcinoma dojke jer se stanje može pogoršati uticajem estrogena.


UTICAJ NA MENSTRUALNE CIKLUSE


Posebna grupa negativnih uticaja odnosi se na menstrualne cikluse. Česti su prolazni poremećaji u vidu neurednih krvavljenja manjeg ili većeg obima koji bi nakon najviše 3 - 4 ciklusa bez prekidanja uzimanja ove terapije trebalo da prođu i da se ciklusi vremenski i kvalitativno stabilizuju. Bitno je da zbog pojave krvavljenja tokom ciklusa, a nakon završene menstruacije nipošto ne treba samoinicijativno prekidati uzimanje CHC već se obratiti ginekologu koji je tu terapiju propisao.


Ono što se uglavnom ne želi postići primenom kontracepcije jeste potpuni prestanak menstruacija. Obično do ovog neželjenog efekta CHC dolazi usled kočenja hipotalamusa, dela mozga koji reguliše funkciju hipofize a ona se slobodno može nazvati komandnom endokrinom žlezdom jer svojim hormonima kontroliše i reguliše rad ostalih endokrinih žlezda u organizmu, samim tim i funkcionisanje celog organizma. Pored ovoga dolazi do atrofije sluzokože materice što dovodi do pojave vrlo oskudnog menstrualnog krvavljenja, sve do njegovog pretvaranja u oskudan crvenkast ili braonkast sekret i na kraju do njegovog potpunog prestanka. 
Takav prestanak menstruacije koji se naziva i "post pill" amenoreja zahteva momentalni prekid daljeg uzimanja CHC, jer može postati trajan. Nakon prestanka uzimanja ove vrste lekova, očekuje se spontani oporavak menstrualnih ciklusa i to najviše za 6 meseci. Ukoliko se do tada ne normalizuju ciklusi potrebno je ispitati proizvodnju estrogena u jajnicima.

 

dr Dragan Ćirović


spec. ginekologije i akušerstva

Dom zdravlja Dijagnostika

 

 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs