Translate text

Menstrualni ciklus
Ocena korisnika: / 44
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr sc.med. Nemanja Milinčić   

Sve promene koje telo žene periodično doživi čini menstrualni ciklus, savršen kao najbolje režirana predstava, koja se sa uspehom igra iz meseca u mesec, po uvek istim koracima i za samo jednog gledaoca, koji će umesto karte predati deo sebe, kako bi krenuli na još uzbudljivije putovanje koje se zove trudnoća.

Menstrualni ciklus je jednomesečna priprema žene za prijem oplođene jajne ćelije. Ukoliko do trudnoće ne dođe materica će menstrualno krvariti. Ovaj pravilan niz promena u telu žene, koji je najočigledniji u jajnicima i materici počinje od prve menstruacije (menarhe) i traje do poslednje menstruacije (menopauza).

 

Menstrualni ciklus je vremenski period između dva uzastopna menstrualna krvarenja (menzes), od prvog dana prethodne menstruacije do prvog dana sledeće. Zato nikad neznate kakav će vam biti menstrualni ciklus, sve dok on ne prođe svoj krug. Kod najvećeg broja žena ovaj period traje 28 dana. Potpuno je normalno da imate kratak ciklus od 21 dana ili dug ciklus od 35 dana. U tinejdžerskim godinama normalan ciklus nekada traje i 45 dana.

Devojčice menzes dobijaju između 11 i 14 godine. U tinejdžerskim godinama i posle 40-te godine žene obično imaju kraće, duže ili promenjene cikluse i ove promene su vezane uticajem jajnika na menstrualni ciklus.

Menstrualno krvarenje (menstruacija) traje od 3–6 dana, krv je tečna, tamnocrvene boje, specifičnog mirisa a gubitak krvi je oko 70 ml. Najveći broj žena nema tegobe za vreme menstruacije.

Jako je važno da vaš ginekolog zna da li ste imali promene u dužini menstrualnog krvarenja (tri ili više ciklusa sa krvarenjem dužim od 7 dana) ili u količini menstrualnog krvarenja. Takođe je važno da prijavite krvarenje unutar ciklusa ili bol u maloj karlici tokom menstrualnog ciklusa.*

 

*  Nastavak teme u članku " Ko režira menstrualni ciklus". 


 

 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs