Translate text

Planiranje porodice
Ocena korisnika: / 29
LošeNajbolje 
Napisao dr Petar Čanković   
Planiranje porodice je svesna delatnost individue i parova u reproduktivnom dobu života kojom teže, ne samo da regulišu broj i vremenski raspored rađanja, već i da rode zdravo dete i da kvalitetno ostvare sve svoje uloge tokom životnog ciklusa. Otuda planiranje porodice obuhvata različite aspekte – biološke, zdravstvene, demografske, sociološke, psihološke, ekonomske, etičke, političke, a sa stanovišta nosilaca, pojavljuje se na tri nivoa: kao individualna praksa, kao pokret društvenih grupa i kao program za planiranje porodice koji donosi država. Civilizacijskim dostignućem smatra se osnovno pravo svih parova i pojedinaca da slobodno i odgovorno odluče o broju i razmaku rađanja dece kao i pravo na informacije, obrazovanje i sredstva da to učine. Koncept „planiranja porodice” („family planning”) zamenio je koncept „kontrole rađanja” („birth control”), kao savremeniji i bolji, na Drugoj svetskoj konferenciji o stanovništvu, koja je održana u Beogradu, 1965. godine.

Pravo svake žene i svakog muškarca je da donese odluku o veličini sopstvene porodice, o broju dece i o razmaku između trudnoća.

Porodica je najvažniji stub društva, izvor sigurnosti i zadovoljstva čoveka. Srećna porodica je ona u kojoj se članovi međusobno poštuju i podržavaju, srećna porodica je osnova za očuvanje našeg psihičkog i fizičkog zdravlja.U Srbiji je rađanje još uvek za preko 34% ispod nivoa potrebnog za prosto obnavljanje stanovništva. Svi možemo dati svoj doprinos da ovakvi podaci postanu naša prošlost, da nam budućnost bude lepša.

Uloga muškarca i žene u planiranju porodice je ravnopravna. Tako važan događaj, kao što je planiranje rađanja novog člana, ne treba prepuštati slučaju. Treba planirati željenu decu, onda kada smo sigurni da su naša veza ili brak stabilni i da oba partnera žele dete. Rađanje deteta ne treba koristiti kao način da se očuva neuspešna veza, jer to najčešće ne uspeva. Dolazak deteta sigurno neće rešiti probleme koje Vi i Vaš partner imate u vezi ili braku. Dete ne bi trebalo da bude plod bilo kog seksualnog čina, već plod ljubavi i zajedničke odluke oba partnera. Dogovorite se sa vašim partnerom kada želite da imate decu i koliki razmak između trudnoća želite. Trebalo bi da znate da su za ženu najbolje godine za rađanje prvog deteta od 20. do 29. godine, a svakako bi bilo dobro da prvu trudnoću planirate pre 35. godine. Moguće je i posle toga roditi zdravu bebu, ali je neophodna redovna kontrola zdravstvenog stanja i trudnoće kod ginekologa. Preporuka je da između dve trudnoće prođe period od bar dve godine. Pravo je oba partnera da se dogovore o broju dece koju će imati, ali je dokazano da je zdravlje žene više ugroženo ukoliko rodi više od četvoro dece. U periodu kada ne želite da imate bebu, između dve trudnoće, koristite neku od metoda kontracepcije .

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs