Translate text

Ispiranje vagine
Ocena korisnika: / 6
LošeNajbolje 
Napisao Administrator   

Vaginalno ispiranje je ispiranje odnosno pranje vagine. To žena radi tako da vaginu ispere s vodom ili nekim rastvorom u svrhu ispiranja vaginalnih izlučevina. Na tržištu ima više rastvora i pomagala za tuširanje vagine, a na raspolaganju su i na recept za lečenje određenih bolesnih stanja ili pripremu za određene zdravstvene zahvate. U nastavku pročitajte koja je još namjena tog postupka i da li je to zaista tako zdravo za vaše zdravlje kako se možda čini na prvi pogled.

 

Razloga za vaginalno ispiranje ima više. Žene obično navode više razloga zašto praktikuju ispiranje vagine:

za ispiranje eventualnih ostataka menstrualne krvi na kraju menstruacije;

nakon polnog odnosa kao sprečavanje začeća ili infekcije polno prenosivim bolestima. Pri tome treba upozoriti da vaginalno ispiranje nije niti kontracepcija niti zaštita od polnih zaraza. Dakle, u oba je slučaja još uvek nužno korištenje kondoma i/ili nekog od oblika kontracepcije;

za otklanjanje ili smanjivanje neugodnog mirisa vagine. U tom je slučaju preporučljivije posetiti ginekologa, jer vaginalno ispiranje zbog osćaja čistoće može još dodatno pogoršati problem.

Je li vaginalno ispiranje zdravo?

 

Stručnjaci su sve složniji u stavu kako vaginalno ispiranje nije ni malo zdravo. Vaginalna flora naime ima nisku pH vrednost, što je štiti od zaraza. Nizak pH onemogućuje razvoj različitih bakterija i gljivica, koje u kiseloj sredini vagine teško mogu preživeti. Redovno vaginalno ispiranje (i takođe drugi uzročnici poput stresa, lečenja s nekim od antibiotika, hormonalne promene tokom menstruacije i trudnoće, oslabljen imunološki sistem, kontracepcijske tablete) mogu izmeniti hemijsku ravnotežu u vagini, što uzrokuje da je vagina puno osetljivija za različite infekcije i upale. S ispiranjem u vaginu mogu ući i bakterije koje se zatim prošire po grliću maternice, u maternici i jajovodima i uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. S vaginalnim ispiranjem može doći čak do bakterijske vaginoze i vaginalne gljivične zaraze (kandidijaze), a s vaginalnim tuširanjem povećava se i mogućnost zaraze polno prenosivim bolestima, jer je pri narušenoj ravnoteži sluznica podložnija štetnim  uticajima. Zato je preporučljivije da ostavite da se vagina od vlastitih izlučevina naprosto sama očisti. Pomoću nežnog sapuna bez mirisa peremo samo vulvu – spoljne genitalije. Najprimerniji su proizvodi koji su namenjeni isključivo intimnoj nezi.

Kada je potrebno potražiti  pomoć ginekologa?

Kao i kod drugih delova tela, i kod vagine moramo uočiti svaku promenu koja može govoriti o nečem ozbiljnom. Zato posetite vašeg ginekologa ako uočite neki od sledećih znakova:

vaginalni bolovi, svrab, nadraženost i osećaj pečenja;

neobičan, neugodan miris iz vagine;

neobičan iscedak, koji je bilo zelenkasto-žućkaste ili bele boje, gust ili sirast, poput svežeg sira, a može biti popraćen i neugodnim mirisom;

bolovi i neugodan osećaj pečenja ili svraba za vreme ili nakon vaginalnih polnih odnosa;

bolno i pekuće uriniranje.

Svi nabrojeni znaci mogu govoriti o različitim upalama i zarazama, koje su obično potpuno izečiva stanja, pa stoga nemojte odlagati pregled.

 
 

Multi-Adsense

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bretteleben.de Google Ad Manager Modul

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs