Translate text

Ablacija endometrijuma
Ocena korisnika: / 13
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr sc.med. Nemanja M. Milinčić   

Ablacija endometrijuma je operativna procedura pomoću koje se odstranjuje ili uništava sluzokoža materice. Intervencija se radi ambulantno i većina žena se vraća redovnim aktivnostima dan ili dva nakon intervencije. Intervencija je alternativa za histerektomiju ( operativno odstranjenje materice ) kod žena koje imaju obilno materično krvarenje  i koje žele da izbegnu veliki operativni zahvat. Nakon uspešne intervencije većina žena će imati minimalno menstrualno krvarenje ili ga neće imati uopšte. Najvažnije je uraditi dobru dijagnostiku i selekciju slučaja kako bi rezultati intervencije bili dobri.

Kako se izvodi ablacija endometrijuma?

Intervencija se sprovodi upotrebom specijalnog histeroskopa – resektoskopom. Pomoću njega moguće je videti unutrašnjost materične duplje a na samom kraju instrumenta je omčica koja sprovodi visoko vrekventnu električnu energiju koja spaljuje ili preseca tkivo.

Takođe je moguće intervenciju izvesti pomoću balon katetera, koji se ubacuje u materičnu duplju, naduvava se pomuću zagrejane vode i toplota spaljuje endometrijum. Nevolja je što metodom nije moguće dopreti do rogova materice ( anatomski deo uterusa, bočno od dna materice, na koji se nastavljaju jajovodi ).

HTA – Hidrotermablator takođe koristi zagrejanu vodu i ima mogućnost slobodne cirkulacije u materičnoj duplji. Intervencija se radi pod direktnim nadzorom putem histeroskopa. Kada se odredi temperature vode ona cirkuliše 10minuta. Postoji opasnost da zagrejana voda putem jajovoda dopre u trbušnu duplju i izazove oštećenje creva. Naravno da ova komplikacija nije česta ali je bilo registrovanih slučajeva.

 

Oporavak nakon intervencije

Većina žena odlazi kući jedan sat nakon intervencije. Moguće je da se osete grčevi u stomaku I po potrebi je daju analgetici. Nekoliko dana nakon intervencije žena oseća umor, ali većina žena za dan ili dva potpuno se vraća radnim aktivnostima. Odnosi i teži fizički rad su zabranjeni tokom dve nedelje. Moguće je da 2 do 4 nedelje nakon intervencije žena ima veći broj stolica dnevno. Prvi kontrolni pregled je mesec dana nakon intervencije.

Ko je kandidat za ablaciju endometrijuma?

Žene koje imaju obilno menstrualno  ili iregularno krvarenje iz materice, i na taj način su ograničene u svakodnevnim aktivnostima, krvarenje ih vodu u anemiju i zamor, ujedno im skraćuje period kada mogu imati intimne odnose i ne mogu zatrudneti u periodu krvarenja.

Rizici ablacije endometrijuma

Najčešći rizici ove intervencije su perforacija materice, apsorpcija ubačene tečnosti sa oštećenjem okolnih tkiva, krvarenje iz materice, infekcije, povrede organa male karlice, nakupljanje krvi u materici kao posledica spržavanja. Takođe se nakon intervencije smanjuje mogućnost rane detekcije carcinoma endometrijuma. Pojava abnormalnog krvarenja nakon ablacije ima istu procedure dijagnoze kao i pre intervencije.

Kome se ne radi ablacija endometrijuma?

Pošto nakon intervencije dolazi do uništenja endometrijuma, ablacija endometrijuma nije procedura za žene koje žele trudnoću. Žene sa malignim ili premalignim oboljenjem materice takođe nisu kandidati, kao i žene koje imaju jake pelvične bolove, osim ako ne dolaze od intrakavitalnog mioma ( u materičnoj duplji ). Takođe nije poželjna trudnoća nakon ablacije jer su verovatne ozbiljne komplikacije. Zato je veoma važno koristiti kontracepciju nakon ablacije endometrijuma.

Kod nas se nažalost ova intervencija još ne radi i alternativa rešenja za navedene probleme je aplikacija intrauterinog sistema " Mirena ". 

 

 

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs