Translate text

Alkohol povećava rizik od raka dojke
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
Napisao www.pressonline.rs   

Žene koje piju tri do šešt časa alkohola nedeljno imaju 15 procenata više šansi da dobiju rak dojke od žena koje ne piju, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje američkih stručnjaka

Žene koje u proseku dnevno popiju dve čaše alkohola imaju 51 procenat više šanse da dobiju rak, pokazala je studija ođavljena u žurnalu "Američkog udruženja lekara".

Istraživanje je sprovedeno na 105.986 žena koje su odgovarale na pitanja o svom zdravlju i konzumiranju alkohola u periodu od 1980. do 2008. godine.

Istraživanje je pokazalo da visok rizik od raka postoji bez obzira da li je žena pila u mladosti ili posle 40. godine, što navodi na zaključak da čak i prestajanje sa alkoholom neće smanjiti rizik od dobijanja raka dojke.

Ova otkrića predstavljaju, međutim, dilemu za žene koje piju male količine alkohola, poput crnog vina za zdavije srce .

"Ne postoje podaci koji pružaju uverenja da odustajanje od alkohola automatski znači i manji rizik oboljevanja od raka", naveo je jedan od učesnika studije, doktor Stiven Narod.

"Ali, kod žena koje uopšte ne konzumiraju alkohol potencijalna prednost niže stope rizika od raka dojke nije srazmerna koristi koju povremena čaša crnog vina ima za poboljšanje rada srca", dodao je on.

Autori studije navode da se ne zna razlog visokog rizika raka dojke, ali se veruje da je to povećan nivo hormona u ženinom sistemu posle ispijanja alkoholnog pića.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs