Translate text

Benigni tumori dojke
Ocena korisnika: / 25
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Tumori dojke, kako dobroćudni tako i zloćudni, mogu nastati iz svih tkiva od kojih je dojka građena. Primetićete da latinski nazivi tumora ukazuju na strukturu tumora, odnosno iz kojeg tkiva je tumor potekao.

Svi benigni tumori dojke je po obično jasno ograničen.

1. Fibroadenomi (tumori žlezdano-ožiljnog tkiva)

Fibroadenomi su najčešće okrugli, čvrsti, dobro ograničeni, ali nisu učaureni tumori. Tumori su bezbolni, najčešće ih žena primeti pri dodiru dojke i opisuje ih kao kliker ili kuglu „koji izmiče pod prstima”. Ovi tumori se neznatno povećaju pred kraj menstrualnog ciklusa. Tada mogu biti bolni, na dodir ili spontano.

Fibroadenomi su najčešći benigni tumori dojke kod žena ispod 30 godina starosti. Veličina im je od 2-3 cm u prečniku. Ponekad su veći, veličine iznad 6-7 cm.

Fibroadenomi su građeni iz žlezdanog tkiva i vezivne potpore. Mogu biti :

- intraduktalni (nalaze se u mlečnom kanalu),

- periduktalni (nalaze se u okolini mlečnog kanala)

 

 

U menopauzi postojeći fibroadenom stari i lagano se smanjuje. Nekad se dešava da se fibroadenomi uvećavaju, nezavisno od supstitucionalne hormonalne terapije, koja ima za cilj da nadoknadi polne hormone koje jajnici više ne proizvode. U trudnoći i dojenju može doći do uvećanja fibroadenoma na račun njegovog žlezdanog dela, sa ili bez produkcije mleka u kanalićima fibroadenoma.

U fibroadenomu se veoma retko može pojaviti duktalni ili lobularni karcinom „in situ” – karcinom koji se nije proširio van mesta gde je nastao.

 

 

2. Filodes tumori ( cistosarkoma filodes )

Ovaj tumor predstavlja maligni oblik fibroadenoma. Najčešće se javljaju kod žena od 40-50 godina starosti. Karakteristična slika filodes tumora je jasno ograničen tumor, najčešće građen iz više delova, glatke površine, sa izrazito brzim rastom.

Filodes tumor grade dobroćudne epitelne ćelije, ali je tkivo koje ih povezuje maligno. Ako u tumoru nema epitelnih ćelija, jer je tumor građen samo od medućelijskog tkiva, on ima mnogo brži rast i lošiju prognozu u pogledu ozdravljenja pacijenta.

Filodes tumor ne metastazira - maligne ćelije iz tumora ne napuštaju mesto nastanka.Tek oko 20% ovih tumora metastazira, krvnim putem, nikada limfogeno. Zato se pri operaciji ne odstranjuju limfni čvorovi pazuha.

Terapija je obavezno hirurška. Odstranjuje se tumor sve do zdravog dela dojke, a u slučaju da zahvata veći deo dojke onda se odstranjenje celokupno tkivo dojke. Nakon toga vaš ginekolog vas kontroliše 3-4 puta godišnje.

 

3. Hamartomi ( fibroadeno lipomi-mešoviti tumori graðeni od žlezdano-masno-ožiljnog tkiva)

Hamartomi su benigni tumori dojke potpuno ili delimično učaureni. Kada preovladavaju čvršća vezivna tkiva u tumoru u odnosu na ostala tkiva, ovi tumori postaju opipljivi, jer su tada tvrde konzistencije.

Javljaju se često asimptomatski - ne izazivaju tegobe, niti se mogu palpirati. Obično se slučajno se otkrivaju prilikom ultrazvučnog ili mamografskog pregleda.

Najčešće se javljaju posle 35. godine života žene. Često je razlikovanje prirode tumora dobroćudne ili zloćudne otežano i zato lečenje hirurško.

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs