Translate text

Mastitis i iscedak iz bradavice
Ocena korisnika: / 13
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Tokom reproduktivnog perioda svaka druga žena može imati bol ili čvor u dojci, upalu dela ili cele dojke uz iscedak iz bradavice. Većina ovih stanja vezana su za hormonski ciklus jajnika, koji ciklično i kontinuirano, sem u periodu trudnoće i dojenja, bitno utiču na stanje dojki.

Zato je  rizik razvoja benignih i malignih promena veći kod žena koje nisu imale redovne cikluse, koje nisu rađale a pogotovo ako su u familiji imale rođake sa rakom dojke. Ima li potrebe da propagiramo rađanje i materinstvo posle ovih činjenica.

 

ISCEDAK IZ BRADAVICE

 

Pojava sekreta iz bradavice izvan perioda trudnoće ili dojenja. Kako je dojka žlezda, sekrecija iz bradavice žene u zrelom periodu nije neuobičajena pojava i ne predstavlja obavezan znak bolesti dojke. Neka benigna stanja dojke mogu uzrokovati ovaj znak. Tako se mala količina iscetka iz bradavice može pojaviti kod devojaka i žena koje redovno uzimaju tablete protiv začeća ili neke druge lekove. Iscedak se može pojaviti iz obe dojke ili samo iz jedne.

Sam iscedak iz bradavice može biti karakterističan po boji i po kvalitetu. Žene sa fibrocističnim dojkama nekada imaju  braonkast ili zelenkast iscedak.

Žućkast, providan, beličast ili zelenkast iscedak iz bradavice obično nije znak zabrinjavajućeg stanja. Vaš ginekolog se može odlučiti za uzimanje brisa iscetka na citološku analizu. Kod ovakvih situacija ne insistira se na terapiji. Kako se pojavi tako često iscedak se spontano i povuče.

Ukoliko se pojavi gust žuto-zelenkast iscedak treba misliti na mastitis kao znak upalne promene u dojci i tada je potrebna antibiotska terapija a po potrebi, ukoliko se slučaj iskomplikuje i hirurški tretman.

Iscedak koji ukoliko ima krvi zahteva hirurški tretman. Boja takvog sekreta može varirati od bledo-roze do potpuno crvenog, braon ili crnog. Bilo je slučajeva krvnom otiska na garderobi veličine dlana. Uzroci ovakvog stanja su benigni tumori - papilomi u mlečnom kanalu ili neko obilnije bujanje ćelija. Kako se rizik od pojave malignog tkiva ne bi povećavao potrebno je hirurški odstraniti sistem kanalića u kojima buja tkivo i ima krvi.

 

MASTITIS ( ZAPALJENJE DOJKE )

 

Zapaljenje dojke izvan dojenja je retka pojava. Obično je ograničena na manji deo dojke, npr.u predelu oko bradavice. Zapaža se otok i ograničeno crvenilo, bol u tom delu dojke i često gnojni iscedak iz bradavice. Ukoliko nema povišene telesne temperature ne znači da je slučaj mnogo lakši ili da ga treba zanemariti.

Obavezan je antibiotski tretman uz alkoholne obloge. U slučaju pojave razmekšanja, najćešće u središnjem delu upalnog procesa a radi se o gnoju obavezno je hirurško lečenje. Ono se izvodi incizijom (prosecanjem) kože ispod razmekšanja u lokalnoj anesteziji i odstranjivanjem gnojnog sadržaja uz dodatno višednevno ispiranje rane.

Ako se mastitis više puta ponavlja tada je potrebno hirurško odstranjenje regije u kojoj se mastitis pojavljuje.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs