Translate text

Bol u dojci - Mastodinia
Napisao www.vasginekolog.rs   

Bol u dojci (mastalgija) je simptom koji žena najčešće oseća i na koji se žali. Nema žene koja u toku nije imala mastalgiju.Bolovi se javljaju obostrano, opisuju se kao periodični, pred menstrualno krvarenje su najjači. Ukoliko bolovi prestaju sa početkom menstrualnog krvarenja onda nema razloga da se vi i vaš ginekolog zabrinete.

Smatra se da je uzrok ovakvih bolova neznatni hormonalni dibalans i da se stanje najčešće spontano normalizuje. Bolovi su različitog intenziteta, od blagog do izrazitog bola. Javljaju u vidu probadanja ili žiganja. Ukoliko se javljaju jače u levoj dojci, mogu izazvati strah od srčanog oboljenja. Takođe mastodiniju treba razlikovati od bolova koji zrače prema spoljnjem delu grudnog koša, ramenu i nadlaktici (oni su neurološkog porekla), često povezani sa degenerativnim promenama vratnog dela kičme i  iziskuju konsultaciju neurologa ili fizijatra.

Retko se ovakvi bolovi u dojkama zadrže u toku celog menstrualnog ciklusa. Ako su trajni i intenzivni onda je potrebna sistemska ili lokalna hormonska terapija.

Mastalgija koja iziskuju temeljno ispitivanje:

- bolovi koji su vezani za upalne procese dojke ( mastitis ),

- bolovi povezani sa traumom dojke,  

- kada se bolovi javljaju u predelu cista (napete, uvećane),

- kada se uz bol dijagnostikuje i čvor ili drugo otvrdnuće u dojci.

Obaveza je svake žene da se javi svom ginekologu ukoliko primeti neke od ovih simptoma.

Rak dojke je opaka bolest sa lošom osobinom da ne daje od sebe znak kroz bol u dojci i zato mastodinija izuzetno retko predstavlja znak raka dojke.

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs