Translate text

Dijagnostika promena na dojkama
Ocena korisnika: / 9
LošeNajbolje 
Napisao www.vasginekolog.rs   

Samopregled dojki

Svaka žena obavezno što mora da učini je da sama pregleda svoje dojke jednom mesečno. Samopregled treba obaviti od 10. do 15. dana od prvog dana menstrualnog ciklusa. U menopauzi žena sama određuje dan za samopregled, i taj dan je približno isti u mesecu.

Tehnika samopregleda dojki:

1. Lezite na ledja sa jastukom ispod plećke. Savite desnu ruku ispod potiljka.

2. Koristite vrhove kažiprsta, srednjeg prsta i domalog prsta leve ruke da biste opipali celu desnu dojku i ako postoji opipali bilo kakavu otvrdlinu ili čvor.

3. Prste pritisnite tako čvrsto kako biste osetili tkivo dojke, ali uvek nežno. Zapamtite taj osećaj, kako biste ga uporedili svakog sledećeg meseca. Normalno je osetiti čvrstu liniju u donjem polukrugu dojke.

4. Vrhovima prstiju treba da pravite kružne pokrete, pokrete gore- -dole ili pokrete prema i od bradavice. Koristite uvek iste pokrete.

5. Prelazeći preko leve dojke desnom rukom, uradite samopregled na isti način.

6. Ponoviti istom tehnikom samopregled i u stojećem stavu, jednom rukom podignutom i stavljenom iza potiljka. Tako lakše vršite pregled gornjeg dela dojke i dela prema pazuhu.

7. Neke promene lakše se osete kad je koža mokra i nasapunjana, preporučuje se samopregled u stojećem stavu pod tušem.


 

U slučaju da pronadete bilo šta sumnjivo treba da se javite vašem ginekologu. Osim samopregleda dojke obavezan je i stručni pregled dojki jednom godišnje, što će obaviti vaš ginekolog.

 

Ultrasonografski pregled dojki

Ultrazvučni pregled dojki bi trebalo vršiti kada se u dojci nadje promena koja nije fiziološka. Treba znati da najveći broj promena u dojci nisu maligne. Takođe ako se i otkrije promena, ona se najčešće prati i ne mora se i odstraniti. Ultrazvuk dojke radite jednom godišnje ukoliko imate više od 35 godina.

 

 

Mamografija

Mamografija je rendgenska dijagnostička metoda za rano otkrivanje raka dojke. Bezbolna je i neškodljiva a daje kvalitetnu slika o unutrašnjosti dojke. Ne izbegavajte mamografiju zbog navodnog štetnog dejstva zračenja, jer njega jednostavno nema. Prvi mamogram trebalo uraditi u 40-toj godini. Preko 40 godina starosti preporučuje se mamografija jednom u tri godine. Kod žena starijih od 50 godina, mamografski pregled treba da se obavlja svake godine ili jednom u dve godine. Kod osoba sa rizikom od raka dojke (npr. ukoliko je neko u familiji sa ženske linije oboleo od raka dojke) prvu mamografiju treba uraditi i pre 35. godine života, a kasnije mografski pregledi se rade jednom godišnje.

 

Magnetna rezonanca dojke

Snimak magnetnom rezonancom se radi kod slučaja kada nijedan prethodni pregled ne daje uverljive podataka na osnovu kojih se može utvrditi priroda promene u dojci.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs