Translate text

Perimenopauzalno prelazno razdoblje
Ocena korisnika: / 9
LošeNajbolje 
Napisao dr Petar Čanković   

Perimenopauza je razdoblje koje obuhvata dve do osam godina pre nastupa menopauze i jednu godinu nakon zadnje mesntruacije. Obeležena je normalnim ovulatornim ciklusima koji se izmenjuju sa anovulatornim ciklusima različite dužine. Anovulatorni ciklusi su ciklusi bez ovulacije, odnosno bez izbacivanja jajne ćelije iz jajnika.

Posledice ovih promena su neredovne  menstruacije, a obilno probojno krvarenje (u sredini ciklusa) i nepravilno krvarenje iz materice mogu se pojaviti tokom dužih perioda bez ovulacije. Vaginalno krvarenje stoga postaje nepredvidljivo, i vremenski i količinski. Neke žene se već za vreme perimenopauze žale na talase vrućine i vaginalnu suvoću koje su tipične za postmenopauzu. Perimenopauza može trajati nekoliko godina. Periodi bolje i lošije funkcije jajnika se mogu menjati, s različitim periodima nedostatka estrogena i povećanog izlučivanja hormona gonadotropina praćenih povremenim razvojem folikula jajne ćelije, proizvodnje hormona estradiola i normalnog izlučivanja gonadotropina. Koncentracija FSH u krvnom serumu može tokom nekih ciklusa narasti do postmenopauzalnog nivoa i stoga se visoki nivoi FSH ne smeju uzeti kao dokaz menopauze kod žena koje još uvek imaju menstruaciju.

 

Dugotrajni izostanak ovulacije i manjak hormona progesterona u ovom prelaznom razdoblju može dovesti do produženih razdoblja izlaganja estrogenu i umnožavanja ćelija unutrašnjeg sloja materice (hiperplazija endometrijuma). Nepravilni ciklusi (oligomenoreja) tokom šest ili više meseci ili epizoda teškog disfunkcionalnog krvarenja treba biti upozorenje za pomnije praćenje stanja endometrijuma. Biopsija endometrijuma je standardna metoda za isključivanje endometrijalne hiperplazije, ali mnogi lekari  obično prvo urade pregled ultrazvukom i zato  se ne odlučuju za biopsiju ako je debljina endometrijuma četiri milimetra ili manje. Nepravilna krvarenja i menopauzalni simptomi tokom perimenopauzalne tranzicije mogu se lečiti standardnim estrogen-progesteron lekovima. Ipak, zbog izmene perioda povećanja i slabljenja funkcije jajnika, koji mogu dovesti do povremene ovulacije, i dalje je potrebna kontracepcija. U ovim slučajevima simptomi se leče uzimanjem niskih doza oralnih kontraceptiva, ako žena ne puši i nema drugih razloga koji bi sprečili korišćenje oralne kontracepcije. Osim što pružaju kontracepciju i regulišu menstrualni ciklus, oralna kontracepcija kod ovih žena deluje zaštitno protiv razvoja karcinoma jajnika i endometrijuma, smanjuje učestalost pojave cista na jajniku i sprečava benigne bolesti dojke i razvoj osteoporoze.

Oralni kontraceptivi uzimaju se do nastupa menopauze koje se utvrđuje visokim nivoom FSH u krvnom serumu šest dana nakon prestanka uzimanja pilula (tj. upravo pre početka uzimanja nove kutije  pilula). U trenutku kad se dijagnostikuje  menopauza, može se propisati  terapija estrogenom. Kod žena koje nemaju simptome manjka estrogena, ali imaju nepravilna krvarenja iz materice i puše ili imaju druge razloge zašto ne smeju uzimati oralnu kontracepciju, mesečna krvarenja se mogu izazvati progesteronom, kao što je medroksiprogesteron acetat po preporuci lekara. Ovakva terapija reguliše krvarenja i sprečava nastup hiperplazije endometrijuma.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs