Translate text

Sta je rak?
Ocena korisnika: / 3
LošeNajbolje 
Napisao Dr Branislava Krstić   

Rak je grupa različitih oboljenja čija je zajednička karakteristika nekontrolisana deoba ćelija. Svi tumori se dele na dve vrste: dobroćudne (benigne) i zloćudne (maligne). Benigni tumori su pravilnog oblika, jasno ograničeni od okolnog tkiva, nemaju osobinu da se šire na druge organe i lako se mogu otkloniti upotpunosti. Maligni tumori se mogu proširiti putem krvi i limfne tečnosti u druga zdrava tkiva, gde nastavljaju da rastu i stvaraju nove kolonije koje se zovu metastaze.

STATISTIKA

Od zloćudnih tumora u Srbiji boluje 120.000 ljudi, a svake godine umre 18.000 obolelih. Rak pluća je na prvom mestu za oba pola po broju novoobolelih i broju umrlih od neke maligne bolesti. Rak pluća odnosi 3-4 puta više života od ostalih karcinoma. Rak debelog creva je drugi vodeći uzrok smrtnosti u našoj zemlji, koji odnese svake godine 2300 života. Rak dojke je najčešće maligno oboljenje žena, a na drugom mestu po učestalosti je rak grlića materice. Prema predviđanjima, kod muškaraca će učestalost javljanja raka prostate premašiti incidencu raka pluća.

KOJI SU UZROČNICI RAKA?

Rak nema jednog poznatog uzročnika, već više faktora rizika koji doprinose njegovom nastanku: mutacije gena, poremećaji imunog sistema, neki hormoni, odredjeni virusi i bakterije, nezdrava životna sredina i nezdrav stil života (nepravilna ishrana, nedostatak fizičkih aktivnosti, pušenje, dugotrajna profesionalna izloženost kancerogenim materijama, preterana izloženost ultravioletnim zracima…)

SIMPTOMI I ZNACI KOJI SE NE SMEJU ZANEMARITI

Ukoliko ste primetili bilo koji od sledećih simptoma neizostavno se javite lekaru

1. Otvrdlina ili čvor prisutan u nekom delu dela

2. Promene u radu organa za varenje hrane (naglo nastao zatvor, naizmenično prolivi i zatvori, stolica istanjena kao olovka, krvarenje, gubitak u kilaži)

3. Teškoće pri mokrenju, krv u mokraći

4. Izraslina, čvor ili ulegnuće u dojci, promene veličine ili oblika dojke, promena boje ili osetljivosti dojke, areole ili bradavice, neobičan iscedak ili krvarenje, uvećani limfni čvorovi u pazuhu

5. Promena oblika i boje bradavica i mladeža na koži

6. Rana koja ne zarasta

7. Uporan kašalj, otežano disanje, neobjašnjivo zapaljenje pluća, iskašljavanje krvavog ispljuvka, dugotrajna promuklost, bol u grudima

KAKO SE LEČE TUMORI?

Tumori se leče sledećim metodama: operacijom, tj. hirurškim uklanjanjem, zračenjem i hemioterapijom. Izbor metode i načina lečenja zavisi od vrste tumora, njegove lokalizacije i stepena proširenosti na druge organe. Zračenjem se uništavaju ćelije raka. Hemioterapija je primena lekova koji sprečavaju rast i deobu ćelija raka. Ovi lekovi deluju i na zdrave ćelije u organizmu koje se ubrzano dele (ćelije koštane srži, ćelije sluzokoža, ćelije reproduktivnog organa, dlaka). Zdrave ćelije će se nakon prestanka primene lekova oporaviti za razliku od ćelija raka.

 

Ključ je u prevenciji (sprečavanju nastanka) i u ranom otkrivanju. Rak je izlečiv ako se na vreme otkrije. Sama dijagnoza raka ne znači da ste upotpunosti izgubili kontrolu nad svojim životom.

Budite fizički aktivni, hranite se pravilno, održavajte optimalnu telesnu težinu, ostavite cigarete, umereno konzumirajte alkohol i obavite obavezne preventivne zdravstvene preglede.

Dr Branislava Krstić, DZ Dijagnostika   

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs