Translate text

Zapaljenje vagine
Ocena korisnika: / 44
LošeNajbolje 
Napisao Docent dr sc.med. Nemanja Milinčić   

Colpitis (Vaginitis) je zapaljenje vagine i ključno  mesto sa koga se genitalne infekcije šire u gornje delove unutrašnjih polnih organa i naniže prema spoljnim polnim organima. Ne postoji žena koja nije imala ili je mislila da ima problema sa zapaljenjem vagine. Najčešći razlog zbog kojeg se javljate na pregled kod vašeg ginekologa je upala rodnice. Skoro da nema ovog oboljenja bez nezaštićenog polnog odnosa. Uopšte skoro svi problemi u ginekologiji i akušerstvu imaju neku uzročno posledičnu vezu sa nezaštićenim i rizičnim seksualnim odnosom. Drugo je pitanje da li će ovo zapaljenje biti manifestno ili ne i kakvi su odgovori vašeg tela.

 

Uzroci Mogu biti različiti :

· infektivni – gonokoke, streptokoke, trichomonas vaginalis , gerdnerella vaginalis, stafilokoke, enterokoke, gljivice i dr.

· mehanički – pesar, dijafragma, Rӧ zračenje, laser vaporizacija i dr.

· hemijski  -  higijenska i kontraceptivna sredstva

· senilni – starački

 

Stepen vaginalne čistoće – grupe vaginalnog sekreta (po Jirovecu i Peteru) je podela skoro istorijska,ali opšte prihvaćena, kao merenje krvnog pritiska u mm Hg stuba(pritisak u milimetrima, simpatično, ali probajte da shvatite koliki vam je pritisak u kPa – kilo Paskali) :


I i II stepen je normalno stanje sa dominacijom Dederlajnovih bacila.


III stepen je infektivno stanje, bakterijski kolpitis.  

IV stepen - gonorrhoea  

V stepen - trichomonas vaginalis  

VI stepen - gljivice  

Simptomi

Colpitis – crvenilo, otok, pojačan sekret, bol pri dodiru ili polnom odnosu, svrab i osećaj pečenja i žarenja.  

Dijagnoza

Postavlja se jednostavno tokom unutrašnjeg pregleda, uz anamnestičke podatke i uzimanjem brisa i kolposkopskim pregledom( pregled vagine i grlića pod specijalno dizajniranim mikroskopom).

 

Lečenje je lokalno, aplikuju se vaginalete, uveče, duboko u vaginu (po potrebi i dva puta dnevno) od 7 do 14 dana u zavisnosti od težine kliničke slike. Jako  je važno da  vaginaleta u sebi sadrži antibakterijsku i antiinflamatornu ( protivupalnu) komponentu, a takođe da deluje i antimikotično ( protiv gljivica, koje često prate ovaj oblik colpitisa ) i da je pakovana u dovoljnom broju, jer nedovoljno efikasna i skraćena terapija dovodi do obnavljanja infekcije.

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs