Translate text

Gardnerella vaginalis
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
Napisao Administrator   

Gardnerella vaginalis (ranije Haemophyllus vaginalis) se i u normalnim uslovima nalazi u vaginii, kao i debelom crevu, a kod njenog prekomernog razmnožavanja (stres, promena polnog partnera, gubitak prirodne flore vagine) nastaje genitalna infekcija - bakterijska vaginoza ili aminski kolpitis - Ovde se radi pre o neugodnom i bolnom poremećaju normalne vaginalne flore, nego o tipičnom zapaljenskom procesu. Gardnerella vaginalis, kao vodeći uzročnik bakterijske vaginoze, najverovatnije produkcijom sukcinata omogućava rast i razmnožavanje drugih, a najčešće 4 - 6 anaerobnih bakterijskih vrsta (Bacteroides spp, Peptococcus spp, Peptostreptococcus spp, Fusobacterium nucleatum, Mobiluncus spp, Veillonela parvula).

Karakterističan neugodan miris iscetka dolazi pri tome od amina kadaverina i putrescina kojeg stvaraju anaerobne bakterije. Mikroorganizmi koji imaju tri osnovna oblika: štapića (bacili), okruglasti (koki) i spiralni (spirila). Obično se smatra da bakterije uzrokuju bolesti, ali su mnoge bakterije korisne i ne uzrokuju oboljenje. Populacija laktobacila je sasvim potisnuta ili se ovi prirodni stanovnici vagine nalaze tek pojedinačno. Ovo je najčešća forma vaginalne infekcije, a naročito su pogođene mlađe žene. Bakterijska vaginoza se smatra rizičnim uzrokom nastanku spontanog pobačaja kao i prevremenog porođaja, drugih genitalnih infekcija tokom trudnoće, kao i komplikacija kod operativnih zahvata. Česte su udružene infekcije s gonokokom, trihomonadama i hlamidijom.

 

Bolest može proći bez simptoma ili se pojavljuje sa oskudnim/obilnim, beličastim, retkim isetkom neugodnog i karakterističnog mirisa (miris ribe). U nekim slučajevima se javlja nadraženost nakon polnog odnosa. Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom pri čemu su znaci upale kao crvenilo, bolovi ili svrab najčešće odsutni. pH vrednost - Negativni logaritam koncentracije vodonikovih jona u rastvoru, neutralna vrednost iznosi 7,4. pH vrednost niža od neutralne upućuje na kiselost rastvora a viša na bazni rastvor. pH vagine je > 4,5, a amintest pozitivan. Kod ovog testa se dodatkom 1 - 2 kapi 10% KOH na predmetno stakalce s vaginalnim iscetkom razvija karakterističan neugodan miris trule ribe.

Mikroskopski se nalaze tipične celije - clue cells ili Schlüsselzellen - ćelije vaginalnog epitela prekrivene mnoštvom bakterija koje izgledaju kao da su posute šećerom u prahu ili papratom. Određivanje pH vrednosti i/ili amintest, uz mikroskopski pregled iscetka iz vagine sigurni su dokazi bakterijske vaginoze.

Lečenje

Lekovi izbora su derivati 5-nitromidazola kao što su metronidazol, ornidazol i tinidazol, odnosno clindamycin. Trajanje i forma terapije zavise o težini simptoma. Delotvorna doza je 2 g metronidazola  koja se uzima tokom jednodnevne terapije ili podeljeno u  5 dana. Vaginalete se koriste 10 dana, a klindamicinska krema tokom 7 dana. Ova terapija selektivno deluje na anaerobne bakterije. Obično se smatra da bakterije uzrokuju bolesti, ali su mnoge bakterije korisne i ne uzrokuju bolesti, pri čemu nema uticaja na laktobaciluse. U većini slučajeva nije potrebno lečiti partnera ali je preporuka da se po istom principu obavi. Za vreme lečenja se preporučuje suzdržavanje od polne aktivnosti ili zaštićeni polni odnos (kondom).

Alternativne mogućnosti

Sve što narušava pH ili bakterijsku ravnotežu vagine može prouzrokovati infekciju. Otuda je u prvoj liniji potrebno obratiti paznju na ishranu, gde se preporučuje povećani unos fermentiranih životnih namirnica i probiotika (kiseli kupus, kiselo zelje, LGG jogurt, acidofil). Na isti način kod lakših slučajeva, u trudnoći, kao i kod čestih recidiva preporuča se jednostavno zakišeljavanje  vagine upotrebom vaginalnih tableta koje sadrže vitamin C ili obnavljanje prirodne vaginalne flore, u koju svrhu se koriste vaginalete Vagisan i Döderlein Med. ili direktni unos kulture laktobacilusa u vaginu. Jednostavna metoda koja se pri tome može koristiti je ispiranje vagine sa rastvorom mlečne kiseline (Ac. lactici) ili surutke. U tu svrhu možete koristiti i 2 - 4 kapsule Linex ili Bactisubtil, odnosno Acidofil kaps. koje se za ovaj postupak moraju otvoriti i njihov sadržaj otopiti u 2 dl mlake vode.

Kultura laktobacila može se uneti u vaginu i putem običnog malog tampona namočenog u LGG jogurt. Tampon ostaviti u vagini 2 časa. Kod upornih slučajeva preporučuje se homeopatski lek Gynatren. Gynatren se nalazi na tržištu u vidu ampula koje sadrže specijalne inaktivne, ali imunogene sojeve laktobacilusa, i predstavlja vrstu intramuskularne vakcine. Primenjuje se u 3 doze, svake 2 nedelje, a nakon godinu dana se preporučuje još 1 doza za održavanje efekta.

Najnoviji lek je probiotik koji se uzima oralno i veoma je efikasan uz osnovnu terapiju – Lactogyn.

 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs