Translate text

Bakterijska vaginoza
Ocena korisnika: / 4
LošeNajbolje 
Napisao Prim.dr Stevan Milošević   

Bakterijska vaginoza ne predstavlja bolest u klasičnom smislu, već ,više sindrom poremećenosti u sastavu vaginalne flore, a nastaje kao rezultat simbiotskog međusobnog dejstva nekoliko različitih bakterijskih vrsta. U 30 % slučajeva protiče potpuno asimptomatski ili se manifestuje obilnijim vaginalnim sekretom zaudarajućeg karaktera, mirisa ustajale ribe - tzv. fishy odor. Dugo se smatralo da predstavlja manje značajno stanje, ali u poslednje vreme dovodi se u vezu sa infekcijama gornjeg genitalnog trakta, postoperativnim infekcijama i cervikalnim novotvorevinama, a u trudnoći izaziva upalu plodovih ovojaka, preveremeno prsnuće plodovih ovojaka i posleporođajnu upalu materične sluzokože. Incidenca se kreće oko 15-25 % u adolescentkinja i u 25-35 % žena reproduktivnog doba. Dokazane su češće infekcije izazvane hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom kod bakterijske vaginoze. Kod bakterijske vaginoze postoji smanjen broj laktobacila (odgovornih za stvaranje mlečne kiseline i kiselost vagine), uz povećanu koncentraciju bakterija kojima za rast i razmnožavanje nije potreban kiseonik (anaerobi) i Gardnerelle vaginalis. 
Dijagnoza se postavlja na osnovu preparata vaginalnog sekreta bojenog po Gramm-u uz korišćenje Nugentovog skoring sistema. Amsel je, takođe, dao kriterije za dijagnostiku bakterijske vaginoze:
• homogeni vaginalni iscedak
• pH vagine > 4.5
• pozitivan amin test
• nalaz "clue" ćelija
Vaginalni sekret je beličasto siv, mlečne konzistencije često penušav i obilan, karakterističnog mirisa, pH veći od 4.5 određuje se potapanjem lakmus hartije u zadnji forniks vagine, pozitivan amin test je veoma snažan miris na ustajalu ribu naročito posle dodavanja 10 % hydroxida, a nalaz "clue" ćelija znači grupisanje ćelija koje su preplavljene bacilima.
Lečenje se provodi lokalno ili opšte, primenom metronidazol-a u dozi od 2.0 gr, 5-7 dana, a u SAD metronidazol se daje 500 mg 2 puta dnevno 5-7 dana oralno uz Orvagil vaginalete 10 dana. Efikasno je i lečenje Klindamicin-om 300 mg, 2 puta dnevno, 7 dana oralno uz primenu vaginaleta napravljenih na bazi Klindamicin-a. Efikasnost ovog načina lečenja iznosi 70-75 %.

Autor: Prim. Dr Stevan Milošević
 

 

BMI Calculator

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Pregnancy Calendar

Unesite datum poslednjeg ciklusa:
Copyright (C), 2008-2011 by VasGinekolog.rs